Диверсификацията на източниците и маршрутите на газ в Македония ще се подобри от основните проекти, по които работи България в областта на енергетиката. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща със македонския министър на икономиката Крешник Бектеши.

Подписахме договора за добросъседство с Македония
Обновена

Подписахме договора за добросъседство с Македония

България е първата държава в света, признала Република Македония

Припомняме, на 1 август тази година двамата министри подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на природния газ. Меморандумът между България и Македония предвижда двете страни да проучат възможностите за изграждане на нова директна газова връзка между двете газови системи. За целта беше създадена съвместна газова работна група, в която се включват представители на министерствата на двете страни, както и експерти от газопреносните оператори.

Министър Бектеши е на посещение в София именно за провеждането на първото заседание на съвместната газова работна група, която ще проучи възможностите за развитие на нова директна връзка между газовите системи на двете държави.

Според Петкова основен проблем за Балканите е липсващата инфраструктура, а страната ни работи усилено, за да преодолее този негатив. Министърът отново акцентира върху приоритетите на бъдещето председателство на България на Съвета на ЕС.

Петкова запозна Бектеши със статуса на проектите за изграждане на междусистемни връзки със съседните на България държави. До края на този месец предстои обявяването на две обществени поръчки, свързани с изграждането на интерконектора Гърция-България. Целта е в средата на следващата година да стартира строителството на тръбата, така че през втората половина на 2020 година тя да влезе в търговска експлоатация.

Енергийният министър припомни и че страната ни има сключен договор за доставка на 1 млрд. куб. м. природен газ от Азербайджан, който ще бъде доставян в страната именно чрез връзката с Гърция. По думите ѝ българо-румънският интерконектор вече е действащ, а дейностите по изграждане на българо-турския и българо-сръбския напредват.

Петкова вярва, че можем да се превърнем в енергиен център

Петкова вярва, че можем да се превърнем в енергиен център

До 2020 г. въвеждаме в експлоатация интерконектора България - Сърбия

От своя страна министърът на икономиката в съседна Македония се съгласи, че липсващата инфраструктура е основен проблем и за Македония. "За нас е нужна още една газова връзка с България, за да не зависим само от един източник", обясни той и добави, че съвместната работна група, която заседава в София, ще проучи възможностите за развитие на нова връзка между газовите системи на двете страни.