Азербайджанската държавна петролна и газова компания СОКАР е готова да проучи техническите и търговски възможности на преносната система, оперирана от "Булгартрансгаз". Това стана възможно след подписания между "Булгартрансгаз" ЕАД и СОКАР меморандум за разбирателство, съобщиха от енергийното министерство.

Борисов представи проекта за хъб "Балкан" в Истанбул

Борисов представи проекта за хъб "Балкан" в Истанбул

На 22-ия Световен петролен конгрес

На церемонията присъстваха българският енергиен министър Теменужка Петкова, извънредния и пълномощен посланик на Република Азербайджан у нас г-жа Наргиз Гурбанова и г-н Мурат Хейдаров - изпълнителният директор на азербайджанската държавна петролна и газова компания СОКАР Болкан, дъщерна фирма на азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР

Основна цел на документа е двете страни да проучат възможностите за допълнителни маршрути за доставка на природен газ, както и за пренос през България до други пазари от Югоизточна Европа.

От СОКАР изразяват готовност да проучи техническите и търговски възможности на съществуващата преносна система, оперирана от "Булгартрансгаз" ЕАД, включително и бъдещото й разширение като например с изграждането на газоразпределителния център "Балкан". С него се дава възможност за транзитиране на допълнителни обеми природен газ от Южния газов коридор през територията на България до други европейски пазари.

ЕК ни дава €920 000 за газов хъб „Балкан”

ЕК ни дава €920 000 за газов хъб „Балкан”

Новината съобщи Теменужка Петкова

Тези допълнителни количества не включват съществуващите договорени обеми, предвидени да се доставят до България, съгласно споразумението между СОКАР и "Булгаргаз" ЕАД от септември 2013-та година, както и могат да бъдат алокирани в бъдеще и са обект на изпълнението на нови проекти за добив.

"Основен приоритет в сектор "Енергетика" за настоящето българско правителство е гарантиране на енергийната сигурност, както и диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. За неговата реализация разчитаме в голяма степен на сътрудничеството ни с азербайджанската страна", подчерта министър Петкова пред г-н Хейдаров.

С реализацията на концепцията на правителството за изграждане на газоразпределителен център "Балкан" ще се осигури възможност за реално функциониращ пазар на природен газ в региона на Югоизточна Европа, допълни Петкова.

Г-н Хейдаров, представител на СОКАР, заяви че страната ни е надежден партньор в енергийната сфера. "България е един от ключовите участници в Южния газов коридор и надежден партньор в реализацията на алтернативни газови доставки до Европа от находището "Шах Дениз" в Азербайджан, както и от други потенциални находища, включително от трети страни производители", подчерта г-н Хейдаров.