След подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония и изявленията на премиерите на двете страни се проведоха и срещи между присъстващите министри от официалната българска делегация в Скопие с македонските им колеги.

Подписахме договора за добросъседство с Македония
Обновена

Подписахме договора за добросъседство с Македония

България е първата държава в света, признала Република Македония

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски се срещна с министъра на транспорта и съобщенията на Република Македония Горан Сугарески.

По време на срещата Московски заяви, че с изграждането на железопътната връзка между София и Скопие отваря нова страница в отношенията между двете държави.

Московски припомни, че Европейската комисия е категорична, че Коридор №8 е в основата на интеграцията на Западните Балкани. В този контекст транспортният ни министър заяви, че предстоят срещи с еврокомисарите Йоханес Хан и Виолета Булц за обсъждане на по-нататъшните действия на страните, участващи в проекта.

"Проектът ще гарантира транспортната свързаност между нашите държави и ще доведе до по-голяма сигурност, устойчивост и икономически растеж за целия регион. Надявам се, че подобни инициативи ще бъдат пример за другите държави от Балканите, защото пред нас няма по-добра алтернатива от транспортната свързаност", допълни Московски.

Московки покани Македония да се присъедини към успешния проект Danube FAB, който България изпълнява съвместно с Румъния. По думите му това може да доведе до постигане на още по-големи ползи и оптимизация на трафика във въздушното пространство.

Припомняме, по-рано днес двамата министри подписаха Меморандум за разбирателство за развитието на железопътните връзки между София и Скопие. Документът ще послужи като основа за бъдещата съвместна работа по изграждането на железопътната връзка между столиците на двете държави.

Борисов: Договорът с Македония показва, че Балканите вече не са размирни
Обновена

Борисов: Договорът с Македония показва, че Балканите вече не са размирни

След 10 години резултатите ще бъдат видни и за двете държави

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с министъра на икономиката на Република Македония Крешник Бектеши.

Припомняме, по-рано днес двамата министри подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на природния газ. Меморандумът предвижда двете страни да проучат възможностите за изграждане на нова директна газова връзка между двете газови системи. За целта се създава съвместна газова работна група, в която се включват представители на министерствата на двете страни, както и експерти от газопреносните оператори.

Според Петкова чрез договора правителствата на двете страни потвърждават политическото си намерение за увеличаване сигурността на енергийните доставки.  По този начин ще се увеличи и сигурността на енергийните доставки в региона на Югоизточна Европа и Европейския съюз.

Министър Петкова покани Бектеши да посети София между 10-ти и 15-ти октомври, за да се проведе първо заседание на работната група.

По време на среща днес двамата министри обсъдиха и потенциала на двустранното сътрудничество в енергийния отрасъл.

Според Петкова голяма част от износа на електроенергия от страната ни е насочен към Република Македония. Успешна била и съвместната ни дейност в областта на минерално-суровинния отрасъл.

От своя страна Бектеши оцени високо напредъка на България по изграждане на интерконекторите с Гърция, Сърбия и Турция и прояви интерес към реализацията на концепцията за изграждане на газоразпределителен център "Балкан".

Илинден е празник, който и ние обичаме, заяви Борисов в Скопие

Илинден е празник, който и ние обичаме, заяви Борисов в Скопие

Добросъседтвото помага на Македония за членството ѝ в ЕС

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов се срещна в Скопие с Радмила Шекеринска, министър на отбраната на Република Македония.

Каракачанов и Шекеринска обсъдиха възможностите за обучение на македонски военнослужещи в български висши военноучебни заведения. Двамата коментираха и възможността за обучението на македонски медицински сестри във ВМА, както и за съвместни учения и тренировки на формирования от Специалните сили на България и Македония.

По-нататъшното военно сътрудничество между София и Скопие ще бъде обсъдено на среща, която двамата министри ще проведат до края на месец октомври.

Заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева също проведе среща с македонския си колега.

Захариева беше посрещната от министъра на външните работи на Република Македония Никола Димитров с думите: "Благодаря, Екатерина, благодаря и на целия твой екип. Свършихме страхотна работа. Договорът ще произведе приятелство и близост. Днес е исторически ден."

От своя страна Захариева заяви: "Никола, присъединявам се към благодарностите - и към теб, и към премиера Заев, и към екипите, които вчера вечерта финализираха текстовете. Твърдо вярвам, че ако съседите ти не са добре, няма как и ти да си добре. Както каза и ЕС в своето изявление, това е вдъхновение за целия регион. Тепърва ефектът от този договор ще се измерва."

Двамата първи дипломати обсъдиха в Скопие възможността страната ни да съдейства с експертиза за реформите, които предстоят в Македония.

Тържествено посрещнаха Борисов в Скопие

Тържествено посрещнаха Борисов в Скопие

Договорът за добросъседство е факт