"Празниците са общи, защо да не ги празнуваме?" Така министър-председателят Бойко Борисов отговори на въпрос на македонска медия - защо на националния ден - Илинден, трябваше да чествате с Република Македония?

Непосредствено след изявленията на двамата министър-председатели на България и Република Македония при подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави бе дадена възможност за журналистически въпроси. Подписването на договора и изявленията на двамата премиери се излъчваха пряко по БНТ.

Подписахме договора за добросъседство с Македония
Обновена

Подписахме договора за добросъседство с Македония

България е първата държава в света, признала Република Македония

В характерния за Борисов стил, той на свой ред попита - "Ами да се сбиеме тогава!? На Балканите години наред правим това нещо. Много пъти сме се сбили и всички сме велики - Велика Албания, Велика България, Велика Сърбия, Велика Македония. Всички сме велики и от войните я докарахме Балканите да са най-бедното и най-изостаналото място на Европа. Ако се върнем назад. Ние с колегата искаме да вървим и да достигнем равнищата на Германия, Австрия, Франция, Холандия. Там искаме да отидем. И това е празник, който и ние обичаме. Извинявайте, че си го празнуваме".

Борисов: Договорът с Македония показва, че Балканите вече не са размирни
Обновена

Борисов: Договорът с Македония показва, че Балканите вече не са размирни

След 10 години резултатите ще бъдат видни и за двете държави

Борисов настоя, че след подписването на договора и двата меморандума в областта на енергетиката и транспорта, страните от региона имат рядък шанс в посока на реализиране на договореностите от Берлинския процес за възстановяване, укрепване, присъединяване на Западните Балканите към ЕС.  Вторият момент е открояването на Черноморския и Дунавския регион за сътрудничество, какъвто е акцентът на българското председателство на ЕС.

Борисов припомни, че на вниманието на ЕС стоят Балканите. По думите му в следващите до шест месеца (колкото трае ротационното председателство в Съвета на ЕС, а след Българското в началото на 2018 г., следват това на Австрия и Румъния) имаме редкия шанс Черноморският регион, Дунавската стратегия, Берлинският процес, разширяването на Балканите в рамките на две години да стои на вниманието на ЕС.

Договорът за добросъседство може да изчисти старите спорове с Македония

Договорът за добросъседство може да изчисти старите спорове с Македония

Бившият ни посланик в Скопие Ангел Димитров вижда нови хоризонти в отношенията между страните

"Договор нямаше да се подпише, ако не беше и куража на колегата Заев. За нас този договор е пожелателен, важен, даващ тон пред Европа, че можем да бъдем действително добросъседи", изтъкна още Бойко Борисов.

По думите му македонските му колеги трябва много усилено и бързо да вървят по пътя към ЕС и НАТО. "Аз мога да кажа за България. Всичко хубаво се е случило, когато сме в ЕС. Аз съм живял и в соцлагера и знам как изглеждаше България тогава и България сега", изтъкна той и допълни, че без европейската солидарност не биха били възможни големите инфраструктурни проекти, свързани с метрото, магистралите, пречиствателните станции.

Тържествено посрещнаха Борисов в Скопие

Тържествено посрещнаха Борисов в Скопие

Договорът за добросъседство е факт

"Бил съм в соцлагера - по-хубаво от ЕС няма", заяви министър-председателят. Борисов пожела на Република Македония и на гражданите ѝ бързо да влязат в голямото европейско семейство.