Договорът за добросъседство с Македония може да изчисти стари спорове. Това заяви пред БНР бившият посланик на България в Скопие проф. Ангел Димитров.

Според Димитров договорът за добросъседство може да създаде възможности за сериозна и упорита работа между двете страни. По думите му това ще "отвори вратата" за решаването на спорове, които десетилетия са пречили на двустранното сближаване между България и Македония.

НС прие единодушно декларация за добросъседство с Македония

НС прие единодушно декларация за добросъседство с Македония

Договорът за добросъседство отваря нова глава в отношенията между двете държави според Захариева

"За мен текстът на договора е добър", обясни Димитров и допълни, че Договорът се опира и на "нови моменти", олицетворяващи съвременната позиция на страната ни.

Димитров коментира и разногласията относно формулировката около македонския език. По думите му формулировката, записана за езика на Македония, не означава, че България признава езика. Според него това е чувствителна тема - в политиката не се признават езици, това било работа на лингвистите.

Сериозният дебат за договора с Македония предстои според Вигенин

Сериозният дебат за договора с Македония предстои според Вигенин

Кристиян Вигенин даде положителна оценка на преговорите с Македония

Бившият посланик в Скопие уточни и че декларацията, записана в договора за добросъседство, не е била прилагана пълноценно в двустранните отношения между държавите през изминалите години. Това се дължало на политическите рокади в управлението на западната ни съседка.