Депутатите приеха декларацията за добросъседство с Македония единодушно с 206 гласа "за". След приемането й, Борисов се обърна с думите - единственото което мога да кажа е едно голямо благодаря.

"Това е едно голямо рамо и подкрепа за правителството. Дали е декларация, дали е мандат - това няма да спорим", заяви Борисов след приемането на декларацията, с която се дава мандат на правителството за подписването на договора за добросъседство.

Договорът с България защитава интересите ни, убедени управляващите в Македония

Договорът с България защитава интересите ни, убедени управляващите в Македония

Позицията на управляващата партия е в отговор на искане на депутат от ВМРО-ДПМНЕ

Кристиан Вигенин отбеляза по време на дебатите, че дискусията днес следва да е дискусия на добре премерените думи, тъй като всичко, което бъде казано днес ще бъде използвано най-вече в Скопие. "На първо място ние от БСП за България оценяваме усилията, които бяха положени и от двете правителства и на Република България и на Република Македония", отбеляза той. По думите му правителството на Зоран Заев е дало заявка за коренна промяна и на вътрешната и на външната политика.

Със скандал започна дебатът за Договора за добросъседство

Със скандал започна дебатът за Договора за добросъседство

Нинова заяви, че ако Борисов не дойде, тя ще оттегли подписа и подкрепата си за текста

Вигенин определи това като уникален шанс, той трябва да бъде използван максимално. Той изрази задоволство, че от ГЕРБ са се съобразили и искането им този договор да бъде представен в парламента и да бъде обсъден. Той отбеляза, че подписването на договора за приятелство и сътрудничество е рамка и народните представители от левицата държат ежегодния преглед на изпълнението на договора да включи българският парламент.

Йордан Цонев коментира по време на разискванията, че отношенията на Балканите са исторически обременени и емоционално мотивирани. Той визира, че два пъти повече това се отнася за България и Македония.

ДПС декларира подкрепата си за декларацията. Решението на проблема и там и в други държави в нашия регион е в членството им в Североатлантическия пакт и в ЕС. България може да играе ролята на медиатор и катализатор в тази насока, отбеляза Цонев. "Подкрепяме декларацията и ще участваме в ратификацията при подписването на договора", каза той. По думите му историческият емоционален възел трябва да бъде разрешен с подобни стъпки.

Сериозният дебат за договора с Македония предстои според Вигенин

Сериозният дебат за договора с Македония предстои според Вигенин

Кристиян Вигенин даде положителна оценка на преговорите с Македония

Нов етап в отношенията между двете държави вижда в Договора за добросъседство външният министър Екатерина Захариева. В кулоарите на парламента тя изтъкна, че 500 000 македонски туристи посещават страната ни в момента.

Тя се надява македонският парламент да е гледал какво се случва в нашия законодателен орган и да вземе пример за единомислие между управляващи и опозиция. Коментарът й бе по повод реакцията на македонската опозиция срещу подписването на договора за добросъседство.

Шансът, който отваря този договор е голям, категорична бе Захариева. Над 80% от гражданите на Македония подкрепят подписването на Договора, по думите й. Силно се надявам да няма провокации, допълни първият ни дипломат.

Посолствата на САЩ приветстваха българо-македонското споразумение

Посолствата на САЩ приветстваха българо-македонското споразумение

Поздравяват двете държави за тази историческа, ориентирана към бъдещето стъпка