"Ние решихме да гледаме напред. Убеден съм, че след 10 години резултатите ще бъдат видни и за двете държави." Това каза министър-председателят Бойко Борисов след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Македония. Подписването на договора и изявленията на двамата премиери се излъчваха пряко в ефира на БНТ.

Подписахме договора за добросъседство с Македония
Обновена

Подписахме договора за добросъседство с Македония

България е първата държава в света, признала Република Македония

Борисов започна своето изявление с реторичен въпрос: "Можеше ли да не подпишем такъв договор? Можеше - години наред не е подписван", изтъкна той и похвали екипите на двете външни министерства за усилената работа по подготовка на договора.

В речта си той отбеляза значението на двата меморандума в областта на енергетиката и транспорта. "Двата меморандума са изключително важни и за вас и за нас, защото Транспортен коридор номер 8 е връзката, която присъединява целите Балкани. Този транспортен коридор дава излаз не само по оста север-юг, а дава възможност и за присъединяване на всяка една страна от Балканите да може да търгува, да прави бизнес, да има туризъм с всяка една от другите", заяви Борисов.

Тържествено посрещнаха Борисов в Скопие

Тържествено посрещнаха Борисов в Скопие

Договорът за добросъседство е факт

По думите му това ще бъде изключително важно и за двете страни. "България е най-напред по коридор номер 8, защото и магистрала Тракия, а и Марица са готови, жп линиите са ни готови. 250 млн. евро ще бъде проектът за жп линия между България и Скопие - това са не малко пари. Една част вече ги имаме от ЕС. Трябва така да направим в действията си, че да можем едновременно да изградим жп линията на територията и на Република Македония и на Република България. Газовата връзка, след като миналата седмица европейският газов хъб "Балкан" получи възможността да има руски газ, с интерконектора от Петрич - ще даде възможност на Македония да купува газ от европейския газов хъб, директно", каза Борисов.

Договорът за добросъседство може да изчисти старите спорове с Македония

Договорът за добросъседство може да изчисти старите спорове с Македония

Бившият ни посланик в Скопие Ангел Димитров вижда нови хоризонти в отношенията между страните

По думите му този договор е и знак към ЕК, че в размирните Балкани вече има политическа зрялост и държавите сами, без модератори, са се договорили за добросъсъдство.

"Между две държави, без модератори, без посредници, сме стигнали до извода, че мирът, дружбата, добросъседството, са по-важни от всичко останало. Дали сме си сметка, че това ще остави младите хора на Балканите, това ще вдигне конкурентоспособността, това ще ни направи силни, независими и значими", посочи Борисов.

Борисов припомни, че не случайна е приказката: "Гледайки назад - ще се спънеш и паднеш".

Относно термина "заедничка история", заложен в договора, Борисов заяви, че това е "термин, който обединява и дава перспективи, а не разделя".

Борисов и Заев затварят страницата на национализма, отварят общата история
Обновена

Борисов и Заев затварят страницата на национализма, отварят общата история

Двамата държавни ръководителите ще се поклонят пред паметника на Цар Самуил

Република България и Република Македония направиха историческа стъпка напред заедно, заяви домакинът Зоран Заев. Той посочи, че с него се открива път напред за стабилност и развитие на двете държави и за Балканския регион като цяло. По думите му този договор е общ успех и принос към стабилността на региона.

"Нека това бъде пример, модел за държавите в региона и в света", изтъкна Заев.

На въпрос кои са важните послания, които от Балканите, отправят към Европа, Турция, Русия, САЩ с разбирателството си, македонският министър-председателят Зоран Заев, че с такива договори и меморандуми откриват перспективите на сътрудничеството.

Заев заяви: "Ние днес показваме как от добри приятели ставаме още по-добри приятели и построяваме съюзи. Убеден съм, че нашите народи и граждани ще бъдат щастливи за тези перспективи".

Борисов от своя страна насочи вниманието към 2014 г., когато стартира Берлинският процес за Западните Балкани. Борисов отново припомни срещата в Триест, на която участва и той и на която бяха подписани документите за бъдещето на Западните Балкани.

Македонски медии правят антибългарска пропаганда

Македонски медии правят антибългарска пропаганда

Близките до Груевски медии пишели против България според журналиста Виктор Канзуров

На въпрос на македонската медия за мнението на основната опозиционна сила ВМРО-ДПМНЕ, която се обяви подписването на договора, Бойко Борисов изтъкна още една положителна страна на договора. Той припомни, че с колегата му Зоран Заев са от две различни политически семейства. "Той е от ПЕС, аз съм от ЕНП. Вашата опозиция в лицето на колегата Груевски е от моята Европейска народна партия. Ние с него работихме много по подписването на този договор. Бяхме пред подписване", спомни си Борисов. Той зададе контра въпрос - какво е постигнато досега без договор? И визира амбициите на Македония за членство в ЕС и НАТО.

Илинден е празник, който и ние обичаме, заяви Борисов в Скопие

Илинден е празник, който и ние обичаме, заяви Борисов в Скопие

Добросъседтвото помага на Македония за членството ѝ в ЕС

"Давайки тон за политическа стабилност, за политическа зрялост, спазване на всички европейски принципи за демокрация, свобода - това дава перспективи. Затова аз съм окуражен", посочи Борисов и допълни на македонски - "критичари" - винаги ще има.

"Критики имаше и в България. Много от моите опоненти казват защо е нужно? Някой като иска да отива в НАТО и ЕС можем да сме по-твърди, когато и от нашия глас зависи", коментира Борисов и продължи с въпроси дали това е приятелско, добросъседско.

НС прие единодушно декларация за добросъседство с Македония

НС прие единодушно декларация за добросъседство с Македония

Договорът за добросъседство отваря нова глава в отношенията между двете държави според Захариева

"Демокрацията е това - ще има критики за този договор, но той е гаранция", коментира Борисов и отново подчерта значението на двата меморандума за региона.

Премиерът Борисов допълни, че ще се срещне и с лидера на ВМРО-ДПМНЕ - Груевски и изтъкна, че ще е щастлив и ако той е "за" това, което е "европейска перспектива".