През юни ще бъде готова газовата връзка между България и Гърция, през септември азерският газ също ще започне да идва у нас. В това е уверен премиерът Кирил Петков, който посети строителната площадка на изграждащата се газова връзка с Гърция на Комотини.

Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района. Интерконекторът е от голямо значение не само за развитието на регионите, но и за енергийната независимост и сигурност на България. Проектът е в отлична синергия с други големи международни проекти като Трансадриатическия и Трансанадолския газопровод (TAP и TANAP), като и с планирани и вече съществуващи терминали на втечнен природен газ.

МЕ проверява защо не се внася целият обем азерски газ

МЕ проверява защо не се внася целият обем азерски газ

Отпускат се 200 млн.лв. за компенсации за битовите потребители на ток

Много важно, когато говорим за диверсификация - това означава по-ниски цени на газа, по-ниски цени на парното следващата година, по-малко натиск върху цените", каза Петков, който заяви и че го е било яд тази зима, че плащаме толкова скъп газ, при положение, че е можело цената да бъде с 30% по-ниска.

Премиерът и кабинетът се готвят за всякакви сценарии в случай на прекъсване на доставките от "Газпром". Кирил Петков увери, че имаме три варианта и дори и да успеем да предоговорим и да подпишем договор с русата страна отново, то това не означава, че не е добре да имаме алтернативи. Дори те могат да бъдат използвани по време на преговорите за намаляване на цената.

"Интерконекторът може да докара 3 млрд. кубически метра газ, колкото са приблизително нуждите на България. Имаме връзката с Месемврия, имаме и връзката с Турция. "Ние няма да отрязваме принципно "Газпром", но трябва да влезем в преговорите с повече от една карта в ръката си", разкри той.

Припомняме, че заявката от страна на финансовия министър Асен Василев предизвика сериозни коментари, включително и от страна на руските и сръбските официални лица. Макар и думите на Василев да констатираха, че в момента преговори в "Газпром" не могат да се водят предвид ситуацията с войната в Украйна, не стана много ясно какво смята да прави страната ни, ако договорът с руската корпорация не бъде подновена. Договорът ни с "Газпром" изтича тази година. 

Решението за спиране на газовите доставки от Русия за България е авантюра

Решението за спиране на газовите доставки от Русия за България е авантюра

Митичният азерски газ, дори и той е собственост на "Газпром"