Следващата седмица ще се съобщи какъв ще е размерът на компенсациите за битовите потребители на ток, структурата й ще се нотифицира към ЕК и се чака нейното съгласие. Това заяви Александър Николов, министър на енергетиката, пред бТВ. Вследствие на одобрение на средства от Министерство на финансите, Министерство на енергетиката разполага с необходимия ресурс за януари и февруари и следващите два месеца страната ще се справи. Общият размер на средствата е 200 млн. лв. заради високата цена на газа. Няма да се допуснат фалити на топлофикационни дружества, категоричен е Николов.

Делян Добрев предвижда фалити, тежка безработица и скъпи стоки

Делян Добрев предвижда фалити, тежка безработица и скъпи стоки

След като предложението на ГЕРБ/СДС бе отложено за обсъждане другата година

Въпроса дали се изнася газ от хранилището в Чирен, Николов коментира така: "Когато се управлява едно дружество, трябва да се носи максимална полза за обществото, а опитите да се управлява, така че да е удобно по други начини, е странен. Ако се говори за "Булгаргаз", трябва да се види какви са дългосрочните договори, предложенията към КЕВР и за разлика от ЕРП - те правят решения всеки месец, динамиката може лесно да се проследи."

Не може да се спре износът, но трябва да се направи така, че цените за българското общество да са максимално добри, обясни Александър Николов.

Заформи се перфектната буря, за съжаление по време на отоплителния сезон, сега се използват всички инструменти, за да се овладее ценовият шок, увери министърът. Първите стъпки на МЕ - изследвани са всички цени, входящите ресурси, включително "Булгаргаз", компенсациите на втория служебен кабинет и как могат да бъдат повишени. Следва още в първия месец и в първите сметки за ток да се усетят компенсациите - МЕ ще се опита така да е януари спрямо декември, категоричен бе Николов. Той уточни, че относно държавните ВиК дружества се цели да се компенсират разходите за ток, за да няма повишение на цените на водата.

Кабинетът "Петков" трябва да завърши газопровода с Гърция до юли 2022 г.

Кабинетът "Петков" трябва да завърши газопровода с Гърция до юли 2022 г.

Теменужка Петкова направи забележка за назидателния тон

България балансира със своите газови мощности, цената е близо до тази на всички регионални съседи, няма как да се ограничи износът на ток, особено Румъния и Гърция, които са дългосрочни партньори, коментира още министърът.

"С енергийния министър на Румъния се провеждат всекидневни разговори за доставка на природен газ чрез алтернативни източници", каза той. Александър Николов съобщи, че може да се внасят целите количества и е предмет на проверка защо не се внасят договорените количества на азерски газ между Гърция и Турция. Идентифицирани са вътрешно причините - и те са "човешки", проверява се и кой носи отговорността за това.

За цялото количество азерски газ има ред причини да не се внася в момента, но е направено възможното да се оптимизира, а и след 1 юни това, което ще се случва, ще е по-оптимално. От това, че не получаваме пълния обем газ от партньорите от Азербайджан - щетите може да достигнат по 1.5 млн. лв. на ден, каза Николов.

Доставките на азерски газ са включени в списъка на ЕС за проекти от общ интерес

Доставките на азерски газ са включени в списъка на ЕС за проекти от общ интерес

Петият списък на проекти от общ интерес включва 98 проекта

Министърът съобщи още, че е дадена пълна възможност на БЕХ да направи всички необходими проверки какво и кога се е случвало.

Александър Николов коментира още, че таванът на компенсациите за бизнеса няма да отпадне, за да има предвидимост за фирмите и държавния бюджет, но може да е по-гъвкав. 30% от разходите са значителна подкрепа, направен е преглед на всички мерки и инициативи, ефектите, които се търсят - взема са базовата помощ, сравнено е с конкуренти от Европа.

Относно мораториума, наложен от НС за цените на тока, водата и парното, Александър Николов не пожела да коментира, тъй като е функция на парламента. Не е възможно цените да станат по-високи, смята обаче той.

На въпроса отказван ли е диалог с КЕВР, той отрече това и каза, че има добър диалог между двете страни.

КЕВР били направили "всичко възможно" да дръпнат надолу цените

КЕВР били направили "всичко възможно" да дръпнат надолу цените

Иван Иванов - иначе повишението би било 64% на тока