50 километра от газовата връзка с Гърция не са положени. Това предупреди Жечо Станков от ГЕРБ по време на изслушването на енергийния министър в парламента. Той попита как две служебни правителства на Румен Радев са забавили изграждането на газовата връзка. Опозицията е притеснена от това и на фона на ръста на цените на газа и тока.

Министър Александър Николов обясни, че едва през 2015 година се приема окончателното решение за реализация на проекта. 2019 година пък е издадено разрешението за строителството на територията на Гърция. Едва през октомври 2019 година е осигурено цялото финансиране на проекта. През февруари 2020 г. започва фактическото строителство на проекта. Пандемията, както обясни министър Николов, също е забавила строежа.

Булгаргаз не знае кога ще е готова газова връзка Гърция-България

Булгаргаз не знае кога ще е готова газова връзка Гърция-България

Турция не отговорила какви са техническите параметри за пренос на газ

Ключовият момент е този проект да влезе в експлоатация преди юли 2022, за да може да се ползва за следващия отоплителен период, стана ясно от отговора на министъра на енергетиката, но не посочи какви неустойки трябва да плати страната ни заради забавянето на газопровода с Гърция.

Последното отлагане е подписано от Теменужка Петкова в качеството й на министър на енергетиката, стана ясно от думите му. 18 месеца отнемат процедурите по обжалване на различни поръчки по проекта за газовата връзка с Гърция. В момента всички графици за реализация на проекта се следят.

Теменужка Петкова похвали Николов, че е разказал колко много работа е свършено по проекта, но му направи забележка за назидателния тон, тъй като като министър не е подписвала "смъртни присъди", а дейности по проекта. Ние от ГЕРБ провеждаме прозрачни обществени поръчки, подчерта депутатът от ГЕРБ.

Енергийният министър пък коментира, че се радва на патоса на ПГ на ГЕРБ. Премиерът Борисов лично се беше ангажирал с проекта, защити се Петкова.

Припомняме, за вносът на природен газ от Азербайджан се очаква именно изграждането на връзката с Гърция, през която точка е договорена доставката. Миналата седмица обаче възникна допълнителен казус със сигнала в ДАНС, пуснат от "Булгаргаз" за изтичане на информация от самия договор.

Изграждането на връзката се бави, въпреки и че проектите за доставка на азербайджански газ в Европа бяха включени в списъка на проектите от общ интерес на Европейския съюз (ЕС), съобщава Европейската комисия.

Теменужка Петкова пита защо на 1 януари Петков няма да реже лентата на интерконектора

Теменужка Петкова пита защо на 1 януари Петков няма да реже лентата на интерконектора

Новото правителство не се интересува от газовата връзка Гърция-България