"Булгаргаз" сезира ДАНС на 21 декември във връзка с изтекла информация по отношение на каузи в договора с азерския доставчик. Това заяви пред бТВ Николай Павлов, директор на "Булгаргаз".

Той бе категоричен: "Такова нещо се случва за първи път. За последните 10 години никой не е вадил документи и цитирал клаузи в договора, което ще доведе до негативни последици за България. Извадени са факти, които не отговарят на истината, и се създава напрежение, никъде в Европа не се размахват договори публично. Случаят е описан подробно. Изнасят се данни по две линии - от Българската газова асоциация и по втора линия - влогъри, които коментират клаузи в договора".

Павлов поясни, че договорът е сключен през 2013 г., по думите му КЕВР най-вероятно също разполагат с договора, но няма подозрения откъде е изтекъл той. Все още обаче няма отговор от ДАНС.

"Булгартрансгаз" очаква газовата връзка с Гърция да заработи през октомври 2022 г.

"Булгартрансгаз" очаква газовата връзка с Гърция да заработи през октомври 2022 г.

Съществуващата инфраструктура може да поеме 1 млрд. куб. м азерски газ, без да се чака завършването на връзката

Има клауза за конфиденциалност и може да се повлияе върху изпълнението на договора, съобщи обаче Николай Павлов. Той обясни, че за място на доставка се предвижда гръцката връзка, но този интерконектор не е изграден и в момента се тегли малко над 1/3 от газа. На въпроса за Чирен Павлов каза, че се тегли газ от там, но количествата не отиват на борсата.

На въпроса за твърдения на Българската газова асоциация, че високите цени на ел. енергията пораждат съмнения за обслужване на чужди интереси, Николай Павлов каза, че "това са лъжливи твърдения".

По думите му между 10 и 23 декември е имало повишаване на цените на европейските газови пазари и на петрола, а цените на газа стигнали 180 евро, което прави възможно да се поиска увеличение на цената на газа с повече от 14% - което е над това, което КЕВР ще обсъжда днес. Всичко ще стане ясно на 1 януари, посочи той.

Цената на природния газ, която България предлага на пазара, е с 10% по-ниска от действащата на европейските пазари, това се прави една година, заключи Павлов.

"Булгаргаз" иска 14% по-скъп газ от януари

"Булгаргаз" иска 14% по-скъп газ от януари

КЕВР решава окончателно в първия ден на 2022 г.