"Нашето правителство осигури държавна гаранция за проекта за интерконектора Гърция-България в размер на 110 млн. евро. Ние сме работили върху осигуряване на финансирането, за да може да се даде основание да се стартират обществените поръчки за избор на изпълнител."

Това заяви бившият енергиен министър Теменужка Петкова на брифинг в централата на ГЕРБ -темата спекулациите с цената на газа и тока.

На 1 януари всички трябвало да станат свидетели как по правата на интерконектора Гърция-България щяло да потече газ. Петкова напомни свършеното по време на управлението на ГЕРБ по темата за енергетиката и пита кой забавя реализацията на интерконектора Гърция-България.

Договорът за проекта бил в срок от 18 месеца и трябвало да приключи на 18 април 2021 г. Заради пандемията срокът бил удължен до 31 декември.

Булгаргаз сезирала ДАНС за изтекла информация от договора за азерския газ

Булгаргаз сезирала ДАНС за изтекла информация от договора за азерския газ

Николай Павлов очаква негативни последици за България

Теменужка Петкова не е чула енергийният министър Александър Николов или премиерът Кирил Петков да са съобщили, че ще присъстват на откриването на интерконектора Гърция-България. Този проект никога нямало да бъде реализиран, но инфраструктурата била започната и то благодарение на експремиера Бойко Борисов. Двете служебни правителства били ангажирани да чегъртат ГЕРБ и провалили проекта на диверсификация на източниците на природен газ, категорична бе Петкова.

ГЕРБ направили всичко необходимо да се получават около 350 млн. кубични метра газ на добри цени. Въпреки покачването на цените на газа, България има природен газ с около 35% по-евтин, отколкото от европейските хъбове. Сами може да си направите изводите кой какво е направил по темата с природния газ и диверсификацията на енергийните източници, подчерта Теменужка Петкова.

ГЕРБ са се стремели да работят така, че природният газ за България да е на най-добрите цени.

Тестват инфраструктурата на интерконектора с Гърция

Тестват инфраструктурата на интерконектора с Гърция

140 км от 182-километровото трасе са изцяло завършени