Парламентът прие изменение на решението си от вчера за налагане на мораториум на цените на тока, водата и парното от 1 януари 2021 г. Предложението днес бе направено от "Продължаваме промяната", след като вчера депутатите от коалицията направиха гаф и гласуваха мораториума по предложение на ГЕРБ. Със 132 гласа "за", 4 "против", двама "въздържали се" депутатите приеха промяната - мораториумът влиза в сила от днес, 16 декември и е със сила до 31 март, но официално това ще се случи от деня на обнародването му в Държавен вестник.

Това бе прието и с решението на временната комисия за енергийната криза, събрала се на извънредно заседание вчера.

ГЕРБ не са против промяна на мораториума, но първо искат да четат

ГЕРБ не са против промяна на мораториума, но първо искат да четат

Атанасова иска да се направи забележка към Лена Бориславова

Преди това народните представители гласуваха няколко предложения и ги отхвърлиха - на ГЕРБ да отпадне датата 16 декември, която няма да е адекватна заради цените; по предложение на ДПС да се отмени изобщо решението; на "Възраждане" - датата 31 март да бъде заменена с 30 април. На Делян Добрев от ГЕРБ да има редакция на точката, която се обсъжда днес - мораториумът да важи от днес до 31 март, а именно "с изключение на определянето на прогнозна пазарна цена на ел. енергия за целите на образуване на премиите, произведена от централи с обща инсталационна мощност 500 и над 500 киловат/часа. Тази редакционна поправка предизвика спор в залата и обвинения от страна на ГЕРБ и ДПС, че без тези промени 200 млн.лв. отиват за субсидиране на ВЕИ сектора.

Предложението бе отхвърлено с 98 гласа "за", 76 "против", 41 "въздържали се". Тома Биков пък предложи прегласуване и се обоснова: "Да не се субсидират онези, които натрупаха големи печалби, ВЕИ-тата, тъй като това е лобистко гласуване". И вторият път предложението бе отхвърлено.

Единствената приета поправка бе - мораториумът върху цените на тока да влезе в сила от деня на обнародването му в Държавен вестник - "за" бяха 131 депутати, "против" - 52, "въздържали се" - петима.

По време на дебата Жечо Станков от ГЕРБ предложи компенсаторен механизъм за компенсиране на небитовите потребители с размер на 75% между прогнозната пазарна цена и средномесечната на пазар "ден напред" на платформата на БЕХ, с влизане в сила от 1 декември 2021, както и компенсаторен механизъм за бизнеса, ВЕИ - от 1 януари - и двете предложения не бяха приети.

По време на дебата за изменение на мораториума ГЕРБ настояваха да се спре да се диктува на парламента от Министерски съвет, визирайки изказвания на началника на кабинета Петков - Лена Бориславова.

ГЕРБ се чудят дали парламентът е комедия или трагедия по Хегел

ГЕРБ се чудят дали парламентът е комедия или трагедия по Хегел

И ДПС недоволстват, че пленарна зала се управлява от МС

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков започна дебата по темата с това, че "мъглата се размърдва и след нея друга мъгла". Не можем да видим кой ще мисли мерките. "Вчера комисия в НС, днес искате да промените мораториума, Лена Бориславова да дойде тук и да каже какви мерки ще се правят. Ако трябва да дойде и енергиен министър", каза той. Биков поиска да не се променя с лека ръка енергийната система, тъй като трябва да се знае кой ще носи отговорност след приемане на мерките. Тръгнали сте след БСП - могат да ви докарат само до някакъв фалит, предупреди Биков.

Георги Свиленски от БСП му отговори - "Учудвам се на вашата наглост, при ситуацията, в която докарахте държавата, бизнеса и гражданите да не могат да си плащат тока и да обвинявате БСП, вие доведохте до фалит държавата."

Председателят на НС Никола Минчев поиска "да не се разменят квалификации за некомпетентност". Любомир Каримански от ИТН се обърна към ГЕРБ да не са лицемерни. Правителството е само на два дни, какво искате от министъра на енергетиката, дайте възможност да си влезе в правомощията, вие не знаехте и входовете на парламента, посочи той.

Депутатите се скараха кой има ВЕИ, докато търсят в мъглата едни 200 млн. лв.

Депутатите се скараха кой има ВЕИ, докато търсят в мъглата едни 200 млн. лв.

От ГЕРБ станаха на крака и аплодираха, че нямат участие в бизнеса с ВЕИ

След половин час почивка, поискана от ПГ на "Продължаваме промяната", и гласуване бе приет мораториум на цените, тока и водата от обнародването в Държавен вестник до 31 март 2022 г. След вота - Александър Иванов от ГЕРБ изказа отрицателен вот по темата за ВЕИ сектора. За него "парламентът е приел лобистко решение".