Временната комисия за решаване на енергийната криза се събра извънредно в парламента след гласуваното решение днес в зала за налагане на мораториум на цените на тока, водата и парното от януари 2021 г. Председателят на комисията Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната" обясни, че се предлага изменение и допълнение на решението за налагане на мораториум.

Дебатът започна Румен Гечев от БСП, който обясни, че е анализирана създалата се ситуация и са открити няколко проблема. Единият е замразяване със задна дата, което крие рискове и след съвет с експерти се предлага да започне да действа мораториумът не от 1 януари, а от утре, 16 декември, и продължителността на мораториума да е за срок от три месеца.

Владислав Панев от ДБ каза, че е съгласен с мотивите на БСП, но не смята, че не трябва да има държавно вмешателство в определението на цените, за него разумната дата е 31 март, "но е много важно да се излезе с ясна декларация към бизнеса, че това е изключение и няма да стане практика занапред, тъй като се рискува репутацията на България в инвестиционна възможност в енергетиката и има риск да се изгубят сериозни позиции в енергетиката и наливане на милиарди в нови мощности. Днес и утре в пленарна зала да се отчита този факт. Иначе ДБ подкрепя цените на домакинствата да останат поносими следващата зима, посочи Панев.

Ивайло Мирчев от ДБ поиска да се обърне внимание как влияе решението върху електроразпределителните дружества, които са в тежка финансова ситуация, както и Топлофикация-София, която този мораториум може да я доведе до фалит.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че партията е изненадана от първото заседание на комисията, което се провежда, без да е спазен правилникът за организацията и дейността на НС. ОТ ДПС изразиха същото мнение, че "не може да се поправи законопроект извън закона от временна, а не постоянна комисия".

Народното събрание изненадващо замрази цените на тока по предложение на ГЕРБ

Народното събрание изненадващо замрази цените на тока по предложение на ГЕРБ

Десислава Атанасова благодари за гласуваното от нея предложение

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай попита защо 186 депутати са гласували "за" едно решение, а малко след това се води дебат по него. "Решения се приемат по правилата на правилника на НС, а в нарушение на правилника бе прието предложеното от ГЕРБ решение от еуфорията на младите и хитростта на тези, които са били в зала и приеха едно решение, което вкара енергетиката в колапс, каза той и подчерта, че това "ще тежи дълго време, както и това, което се предлага да се промени".

"Не може парламентът да тръгва да прави грешка върху грешка. Пак няма да се случи това, за което са ви избрали", категоричен бе Аталай. Нямаше да се чуем в Европа като държава, известна с мораториум, г-н Гечев, вие много добре помните думата "мораториум", обърна се той към депутата от БСП. Дайте да се издигнем на висотата на парламента, да се минава през инстанции и институции, посочи той. Аталай смята че фирмите са вкарани в половин милиард задължение, а гражданите не са задължени да платят топлинната енергия на софиянци. Той призова да се отмени комисията и да не си чешат егото депутатите.

"Младежки ентусиазъм", нарече Росица Кирова от ГЕРБ решенията на новия кабинет и посочи също, че само постоянни комисии могат да променят закони. Радослав Чолаков от ГЕРБ поиска да се закрие временната комисия като безпредметна и да се сформира Комисия по енергетика. Десислава Атанасова поиска дори стенограма от заседанието на парламента днес. След няколко поредни изказвания от страна на депутати от ДПС с искане да се спазва правилника за работа на НС - те напуснаха залата и не гласуваха.

В крайна сметка на гласуване бе подложено предложението за промяна в срока на мораториума - от 16 декември 2021 с продължителност до 31 март 2022 г. само за регулирания пазар. За бяха 8 депутати, двама бяха против - от ГЕРБ, двама въздържали се - Възраждане, с мотив, че го подкрепят, но не е имало достатъчно дебат защо точно това е периодът. Решението на комисията е входирано, утре ще бъде внесено на заседанието на парламента, съобщи председателят на комисията Радослав Рибарски.

Правителството в шах, но няма да търси отговорност от депутатите си

Правителството в шах, но няма да търси отговорност от депутатите си

Корнелия Нинова нямала пръст в гласуваното замразяване на цените на тока