Временна експертна комисия за цените на тока, парното и водата ще обследва какви са възможностите за това да се противодейства на новото покачване на цените за битовите и небитовите потребители. Това обяви началникът на кабинета Петков Лена Бориславова на брифинг в Министерски съвет.

Днес временната комисия в спешен порядък на експертно ниво трябва да обсъди два плана - или предложение за временно ограничение на правомощията на КЕВР да актуализира цените от 1 януари 2022 г., или предприемане на законодателни изменения в Закона за енергетиката.

Това, което се случило в НС - да бъде приет мораториум по предложение на ГЕРБ - трябва да се уточни, че било повод и плод на едно смислено противоречие, така че комисията ще има задача да преразгледа и да изготви доклад дали решението не се налага да бъде прегласувано. По подобен начин не трябва некомпетентно да бъдат налагани мерки, които да доведат по-голям хаос в обществото, подчерта Бориславова.

Тя уточни, че няма да се търси отговорност на депутатите от "Продължаваме промяната" и на останалите партии в коалицията (БСП, ИТН и ДБ), подкрепили предложението на ГЕРБ за мораториум върху цените на тока, парното и водата. Лена Бориславова бе категорична, че новият министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП в оставка Корнелия Нинова няма пръст в гласуваното предложение.