Премиерът Кирил Петков се надява до края на януари да можем да се избере нов състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и да се направят бързо законови промени, които да позволят на комисията действително да защитава обществения интерес.

В студиото на Нова телевизия премиерът каза, че не е разговарял с председателя на КЕВР Иван Иванов, тъй като това е независим орган. Водени са разговори с енергийния министър. Кирил Петков, от една страна, не е бил изненадан от решението от 1 януари за вдигане на цените на природния газ с 30%, от друга страна, не е и съгласен с това решение.

"Моята оценка е, че това не е естественият скок на цените. В последната седмица цените вървят надолу, но КЕВР хваща и отчита само едната тенденция, тази нагоре", заяви той.

Петков подчерта, че КЕВР е с изтекъл мандат и то от много време. Там обаче трябва да има "правилни хора" - след първия си израз, Кирил Петков се поправи, допълвайки, че това означава професионалисти, които да знаят как действително да защитят обществения интерес.

Държавата преразпределя пари, това трябва да е ясно, прави го или взимайки от работещата икономика, или от парите и бъдещето на нашите деца, обясни Кирил Петков във връзка с гласуването на допълнителната държавна помощ за бизнеса за компенсиране на високите цени на тока.

Премиерът не изключва мораториумът върху цените на тока и парното да бъде отменен и преди март месец. Това обаче ще стане едва след анализ, който да покаже включително и дали решението на КЕВР от 1 януари е правилно.

Ще има наказание за строителя на газовата връзка с Гърция, по която би трябвало да получаваме азерски газ. "11 години една връзка да не може да се построи - това е пълен абсурд. Това не е политика - това е кражба", отсече Кирил Петков.

Той се е ангажирал всяка седмица да изпраща статус отстроителството на наша територия на газопровода на гръцкия премиер. Освен това Петков смята, че "Булгаргаз" също не си е свършила работата при наличните възможности да се доставя азерския газ и обяснението, че щом газовата връзка не е доизградена, не може да се доставя по-голямо количество, не е вярно.

"Стига толкова някакви частни интереси са разполагали с обществения ресурс", посочи Кирил Петков.

Петима от 12-те заразени с Омикрон били ваксинирани напълно преди 9 месеца
Обновена

Петима от 12-те заразени с Омикрон били ваксинирани напълно преди 9 месеца

9 от пробите са на мъже, 3 са на жени

По темата с Омикрон, който днес вече обявиха, че е официално доказан у нас, Петков заяви, че иска да се направи остра кампания, включително и с участието на МВР, срещу фалшивите сертификати. Не искам никой да си го и помисля, особено при положение, че това е фалшификация на здравна документация, което застрашава и животи", заяви Петков.

Той вече е провел разговор с вътрешния министър Бойко Рашков да се проследяват всички случаи на починали от коронавирус, които са заявили, че са ваксинирани.