Открили са 12 положителни проби на щама Омикрон в България. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти по повод резултатите от секвенираните в Националния център по заразни и паразитни болести.

9 от пробите са на мъже, 3 са на жени. Те са от всички възрастови групи - от 10 г до 65 г.

Двама от тях са ваксинирани наскоро, а петима имат такава преди 9 месеца с пълна ваксинационна схема. Нито един няма поставена бустерна доза.

"Може да очакваме значително по-бързо разпространение. По всяка вероятност Омикрон ще стане доминиращ. Изненада при протичането на заболяването няма, за щастие при никой от заразените не се налага хоспиталиция", допълни д-р Кунчев.

Д-р Аспарух Илиев: Тежката уморяемост при Омикрон показва, че той не е безобиден

Д-р Аспарух Илиев: Тежката уморяемост при Омикрон показва, че той не е безобиден

Може да има по-чест "дълъг" Ковид...

Очаква се новият щам да се разпространи бързо и до седмици да стане доминиращ, уточни той. Кунчев уточни, че РЗИ е установило контакт със заразените, нито един от тях не е в тежко състояние и не се нуждае от болнично лечение, симптомите обаче са подобни на щам Делта. Само един от заразените е пътувал извън страната - до Великобритания.

Взети са 275 проби от 21 области в страната. 4.4% са заразени с новия щам Омикрон, останалите са с Делта вариант.

Кунчев посъветва болните, които имат съмнения да информират здравните власти, тъй като е в техен интерес.

Притесненията на Кунчев са, че особено икономическите субекти трябва да имат готовност за хора в болнични, тъй като щамът ще се удвоява на два-три дни. Относно мерките, главният.инспектор не смята, че ще са по-различни, ще следим как ще реагира и Европа. Най-точният тест остава PCR, уверява здравният инспектор.

Още утре два експертни съвета ще обсъдят мерките.

В заключение Ангел Кунчев коментира и грипа. Според него и тази година грипът няма да предизвика сериозна епидемия, тъй като щама Омикрон на коронавируса ще заеме пространство.

Според Националния център по заразни и паразитни болести 12-те случая на вирусния вариант Омикрон на SARS-CoV-2 са установени у нас след целогеномно секвениране. Пациентите са на домашно лечение. При всички тях заболяването протича леко и към момента не се налага хоспитализация. Доц. Кунчев обясни, че 12-те клинични проби са взети в четири лечебни заведения в периода от 16 до 22 декември 2021 г., като 11 от болните са от София-град, а 1 от София-област. Разпределението на случаите по възрастови групи е, както следва:

- 10-14 г. - 1 случай;

- 15-20 г. - 2 случая;

- 20-30 г. - 2 случая;

- 40-50 г. - 2 случая;

- 50-60 - 3 случая;

- Над 60 г. - 2 случая.

От общо изследваните 275 клинични проби със SARS-CoV-2, 4.4% представляват доказаните случаи на варианта Омикрон и 95,6% - на варианта Делта или неговите подварианти. Клиничните проби са взети от лица с COVID-19 в периода 15 ноември - 22 декември 2021 г. и са изпратени от 41 различни лечебни заведения от 21 области на страната.