Изключително тежката уморяемост при варианта Омикрон на коронавируса показва, че той не е безвреден, коментира д-р Аспарух Илиев, който оглавява лаборатория към университета в Берн.

"Какво очакваме от ситуацията на Омикрон в България? Много болни, повече от всяка една друга вълна и пак много починали. Плюс неизвестен брой, вероятно доста по-голям с "дълъг" Ковид. Симптомът "изключително тежка смазваща уморяемост" при Омикрон не говори за безвреден ход. Може да е и белег за тежко поразяване на мозъка, например. Не знаем, дано да не е. Но не е и белег за нищо. Този вирус досега се оказва неподозирано коварен. По темата има чудесен анализ от д-р Петър Марков." - коментира д-р Илиев във Фейсбук.

Д-р Петър Марков: Омикрон е с двойно дъно, нужни  са изпреварващи мерки

Д-р Петър Марков: Омикрон е с двойно дъно, нужни са изпреварващи мерки

В България има специфични рискове...

Според него, прогнозите, че след вълната от Омикрон ситуацията ще се нормализира, може да се окажат неоснователни. Той напомня за аналогични прогнози, според които трябваше да имаме групов имунитет преди година, но те не се оправдаха.

"Не си правете сметките с природата без кръчмаря. Но дори да е така - на каква цена? На каква цена ще отмине всичко? На още 20 000 починали "сухи съчки"? Като на война - който е имал лош късмет и е останал на бойното поле е "суха съчка"? Ако така подхождаха дедите ни към другарите си на фронта, вече да ни няма." - посочва ученият.

Той отбелязва, че Омикрон води до много болни въпреки ваксинацията, но броят починали в страните с високо ваксинационно покритие е много нисък.

"Не знаем какво ще се случи у нас - нито сме особено много ваксинирани, нито особено здрави. Не е хубаво да настъпваме мотиката за пореден път, но май ще го направим. Не е геройство, глупост е. Наистина искам да съм оптимистичен, но как да бъда оптимистичен на фона на нулевата мисъл за последствията, видна в ежедневието?" - пояснява д-р Илиев.

"Хората не полагат минимални усилия за защита от вируса, а очакват като деца някой да им каже, че всичко ще е наред, ей така, защото са "готини", казва той в заключение.

Математикът Лъчезар Томов: Без локдаун няма да стане

Математикът Лъчезар Томов: Без локдаун няма да стане

Твърденията, че заразените с този вариант боледуват 70% по-леко, не са верни