Процентът на положителните проби у нас скоро може да достигне 70, прогнозира в студиото на Нова телевизия математикът Лъчезар Томов.

В началото сме на нова вълна, макар и Омикрон да не е доказан у нас все още. Втори ден процентът на положителни случаи за коронавирус расте, като за днес минава вече 10%.

Твърденията, че заразените с този вариант боледуват 70% по-леко, не са верни. Те може да са валидни за население, което е масово ваксинирано. Но не важат за България, защото у нас броят на неваксинираните и непреболедували е голям.

Това означава, че можем да имаме от 3 до 6 пъти повече болни едновременно, в сравнение с момента. Томов беше категоричен, че този път без локдаун няма да мине и призова властите в страната да не се бавят с въвеждането му. Томов даде като пример страни, които се принудени да въвеждат строги ограничения и при 70% ваксинирани.

Отново ръст на заразените

Отново ръст на заразените

Починалите са 71 души

Предвид прогнозираното от него развитие на пандемията отсега нататък той предполага, че COVID смъртността у нас отново ще скочи, защото много заразени няма да може да бъдат лекувани адекватно, най-малкото заради натоварването на здравната система, която дори не си е отдъхнала от предишната вълна.

За ваксинираните и спазващите мерките Лъчезар Томов каза, че могат да бъдат спокойни: Има начини да се управлява рискът - да се използват хубави маски, да се спазва дистанция, да не се ходи на дискотеки и разбира се да се ваксинират.

Сербезова обеща кампания за ваксините с доверие, не със страх

Сербезова обеща кампания за ваксините с доверие, не със страх

Според здравния министър фокусът трябва да бъде върху колебаещите се