В очакване сме на нова вълна, в очакване сме на Омикрон и сме длъжни да подготвим всички, за да може обществото да мине през вълната с възможно най-малко загуби във всеки един аспект. Това заяви здравният министър проф. Асена Сербезова на брифинг в Министерски съвет.

Тя обясни, че хората в пенсионна възраст ще имат възможност, след като приключат своя курс на ваксинация, да получат 75 лева към пенсиите. По всички статистики възрастните хора са най-уязвими по отношение на заболяването, изтъкна проф. Сербезова.

Тя очаква да се повиши ваксинацията предвид новите мерки на правителството и наближаващата следваща ковид вълна. 

Все още не е доказан новият вариант на вируса, но в първите дни след новата година вече се очаква да се потвърди Омикрон, подчерта проф. Асена Сербезова.

Тя е доволна от мярката за скъсяване на времето между втората и третата бустерна доза. Вече има повишаване на броя на ваксиниране, но по време на празниците трябва да се спазват противоепидемичните мерки

Изплащането на добавката от 60 лева също ще става автоматично, без да се подава заявление, както и добавката от 75 лева към пенсиите на хората със завършен пълен ваксинационен курс, обясни социалният министър Георги Гьоков.

Той подчерта, че всички ваксинирани възрастни хора с пълен ваксинационен курс до 31 декември ще получат допълнително еднократната добавка от 75 лева за пенсиите си през февруари месец. Такава добавка ще бъде изплатена и на възрастните хора, които са направили пълния си ваксинационен курс в периода от 1 януари до 30 юни. Парите по мярката са осигурени до края на юни месец.

Сербезова обеща кампания за ваксините с доверие, не със страх

Сербезова обеща кампания за ваксините с доверие, не със страх

Според здравния министър фокусът трябва да бъде върху колебаещите се