75 лева добавка към пенсиите ще дава правителството за всеки пенсионер, който реши да се ваксинира през следващите месеци, и за всеки, който се е ваксинирал с три дози. Мярката обяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерски съвет.

"Позитивният стимул" (по думите на министър-председателя) започва да действа от началото на януари и ще продължи до 30 юни.

Обмисля се и възможността за намаляване на времето между поставянето на втора и бустерна доза в съответствие с вече възприети европейски практики.

Надеждата е до февруари да се ваксинират 300 000 души, което би облекчило болниците осезаемо, посочи той. Разговаря се с всички джипита, за да обяснят на пациентите, че ваксините са достатъчно безопасни и са най-добрият вариант за защита срещу пандемията. Това е доброволна мярка и всеки има отговорност върху собственото си здраве, категоричен бе Петков.

Носим обаче и обществена отговорност - дали ще са препълнени болниците и държавният бюджет ще изхарчи много средства. Време е да направим България не страната с най-ниска ваксинация, а нормална европейската държава, призова премиерът.

Има голяма опасност новият вариант Омикрон на вируса да дойде в България в средата или края на януари, а приоритет на българското правителство е да няма толкова голяма смъртност от коронавирус, да има облекчение на болниците и да защитим възрастните хора, които са в най голям риск, бяха още неговите мотиви.

Петков припомни още, че е започнала и агресивна кампания срещу за митовете за ваксинацията, тъй като България продължава да бъде държавата с най-ниско ниво на ваксинация. По думите на премиера има опасност страната да стане Covid дестинация и всяка следваща вълна да има ограничени върху бизнеса, както и децата да не ходят на училище.

Дават по 120 лв. допълнително на всички пенсионери

Дават по 120 лв. допълнително на всички пенсионери

Това ще се случи в периода между 8-22 ноември

Около 100 млн. лв. ще струва новата мярка, предвидена по бюджетите на МЗ, каза в парламента вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Още с актуализацията са заделени сериозни суми за ваксинация и борба с пандемията, откъдето идват парите, каза той пред медиите. Технически средствата ще се получават чрез взаимодействие между НОИ и МЗ, за да могат всички ваксинирани пенсионери да получат добавката.