Има опасност България да се превърне в Covid гето. Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова в предаван на живо разговор с министър-председателя Кирил Петков.

Близо 40 минути премиерът говори със съветника си и ѝ зададе редица въпроси за ваксините и пандемията. Посочената цел на дискусията беше да се развенчаят митовете за имунизацията и повече хора да си поставят ваксини. 

"В края на април-май месец в страните с висока ваксинация ще затихне масовата психоза. При нас обаче изгледът е да се превърнем в страна с ендемично разпространение на вируса. Възможно е да трябват нови ваксини за отделни райони, кампании за имунизация. България има опасност да стане Covid гето при това положение. Ако това стане, повярвайте ми, никой няма да иска да дойде тук нито на екскурзия, нито за бизнес", коментира проф. Аргирова.

По думите ѝ хората със сърдечно-съдови заболявания нямат основание да се притесняват от имунизация. Описани са случаи на усложенения при млади мъже, но те са единични и не са причина за тревога. Хората с диабет също трябва да се ваксинират.

От своя страна Кирил Петков коментира, че заради Covid ограниченията вече има последствия при образованието и икономиката.

"Последното нещо, което искам, е да закачат към името на България Covid дестинация", каза премиерът.

Радка Аргирова смята, че Омикрон вече е стъпил у нас

Радка Аргирова смята, че Омикрон вече е стъпил у нас

Кирил Петков ще обяви финансови стимули и индивидуална кампания