Стимулите за ваксинацията ще бъдат парични, но вирусологът проф. Радка Аргирова, която се спряга като основен съветник на премиера Кирил Петков за мерки в пандемията, не пожела да издаде повече от намеренията на правителството за увеличаване на броя на ваксинираните у нас.

Днес в 11 ч. се очаква Кирил Петков да направи изявление в Министерски съвет, с което да обяви нови мерки за кампанията.

Радка Аргирова очаква сериозна вълна на новия вариант Омикрон у нас. Тя ще настъпи през януари месец следващата година и трябва да се подготвим. Ученият не изключва хиляди новозаразени на ден, както това се случва в момента в някои западни страни.

Всяка една от вълните настъпват у нас по-късно - това се дължи на комплекс от причини и Аргирова не е изненадана от закъснението. Всъщност Аргирова смята, че Омикрон вече у нас има, но той не е установен по лабораторен път.

За варианта и протичането му Аргирова посочи, че действително данните са за по-леко протичане на самото заболяване, но с тежки и продължителни постковид усложнения - т.нар. мозъчна мъгла, усложнения с различни органи, включително бели дробове, черен дроб, бъбреци. Това не по-малко натоварва здравната система от вълна на заразени, а и може да се очаква по-висока смъртност у нас в сравнение с другите страни. Смъртността се влияе пряко от броя на ваксинираните, а в България те са малко.

Някои болници вече въведоха пакет за проследяване и лечение при постковид синдром. Нужно е да се подготвим и за това, призова Аргирова. Наблюдава се какво става със заразените с Омикрон в чужбина - този вариант се разпространява много бързо, като че ли по-леко протича като заболяване, но бързото разпространение е много пагубно.

Тя съветва новото правителство да се направи индивидуална информационна кампания, насочена към въпросите и притесненията на гражданите, а не просто с призиви "ваксинирайте се".

1463 нови случая на коронавирус, 493-ма души са в интензивните отделения

1463 нови случая на коронавирус, 493-ма души са в интензивните отделения

Активните случаи са 95 970...

Радка Аргирова беше категорична - трябва да се постави бустерна доза ваксина. Между 70-80% от хората с бустерна доза са предпазени от Омикрон. Тя обясни, че след ваксинация с AstraZeneca бустерната доза трябва да бъде с Pfizer. Ако сте ваксиниран с Pfizer, може да си поставите от същия препарат или половин доза от Moderna.

Започната е работа и върху панкоронавирусна ваксина, която да предпазва от всички известни варианти на коронавируса.

Антиковид мерки в цялата администрация, не само за министерствата

Антиковид мерки в цялата администрация, не само за министерствата

Викат Фандъкова да обясни защо няма детски градини

Също така вирусологът подкрепя идеите за въвеждане на зелен сертификат за цялата държавна администрация, в този смисъл нейният съвет към министрите и Кирил Петков би бил в подкрепа на решението за строг контрол над ваксинацията сред чиновниците.

Проф. Илко Гетов: Трябва поне 50% да са ваксинирани до март, иначе ставаме гнездо на вируса

Проф. Илко Гетов: Трябва поне 50% да са ваксинирани до март, иначе ставаме гнездо на вируса

Ваксините са ефикасни на 70% срещу Омикрон, смята той