Ако до март поне 50 на сто от населението не е ваксинирано, ще станем "гнездо на нов вариант на вируса". Такова мнение изрази проф. Илко Гетов, български представител в Европейската агенция по лекарства, пред БНР.

Последните проучвания сочат, че двете дози ваксина осигуряват защита до 9 месеца, сега се изследва колко време ще имаме имунитет след бустера - най-вероятно от 9 месеца до една година, посочи той. 

"Очакваме до края на 2021 година окончателни данни на ефекта на сега съществуващите ваксини срещу Омикрон. Но данните показват, че използваните досега ваксини са ефикасни на 70% срещу този вариант", каза проф. Гетов.

Само подозрения, но не и потвърден случай на Омикрон у нас засега

Само подозрения, но не и потвърден случай на Омикрон у нас засега

Проверяват се шест съмнителни проби

По повод детските ваксини, той коментира, че у нас има 120 записани за имунизиране деца. "Но е добре разумно да израходим количествата за България, защото пак ще трябва да изхвърляме и даряваме. А при другите страни като Германия има огромен недостиг - те ще ни ги вземат", смята Гетов.

"Ваксината на Pfizer няма да бъде единствената ваксина за деца от 5 до 11 години. В момента в ЕМА има постъпило заявление за одобряване и оценяване на ваксината на Moderna за деца от 6 до 11-годишна възраст, текат и клинични изпитвания за ваксина за децата между 3 и 5 години", допълни професорът.

По думите му се работи усилено на международно научно ниво и върху т.нар. "панкоронавирусна ваксина", която да може да ни защитава от всички настоящи и бъдещи коронавируси. Тя е все още на лабораторен етап, далеч е от разрешаване за употреба, но са ангажирани едни от най-добрите учени в света и до пет години може да е факт.

Според специалиста засега локдаун в България не се очаква.

"Няма да се борим с антиваксърите - те са 10 на сто, ние трябва спокойно да убедим колебаещите се, но съм против стимулиране с материални средства - не може с публични средства да се стимулира някой, защото решил да се ваксинира", каза още Гетов.

Богдан Кирилов: Имаме излишък от ваксини, няма да поръчваме "Новавакс"

Богдан Кирилов: Имаме излишък от ваксини, няма да поръчваме "Новавакс"

интересът към ваксинацията се е повишил