Цялата държавна администрация ще стане "зона без ковид". Това е било решено на днешното заседание на Министерския съвет, съобщи правителственият говорител Лена Бориславова.

"Ще се предвиди една поетапна програма, за да се даде личен пример от страна на държавата, че можем да започнем да работим по начин, който да не разпространява заразата", посочи тя.

Правителството въвежда зелен сертификат за голяма част от държавната администрация

Правителството въвежда зелен сертификат за голяма част от държавната администрация

Няма да се ограничава достъпа на граждани обаче

Все пак, оказва се, че и служители, и посетители в съответните институции, ще могат да имат достъп до тях и без т.нар. "зелен сертификат". За целта на входовете на сградите ще бъдат предоставяни бързи тестове, отрицателен резултат от които би позволил достъп до зданията.

"Ще се предостави алтернативна възможност на лицата, които не притежават зелен сертификат, да упражнят правото си на труд", успокои Бориславова.

Амбицията на новата власт е тези мерки да важат не само за министерствата, а за цялата държавна администрация, отговори на въпрос на News.bg тя.

НС отхвърли предложение на "Възраждане" да не се спира достъпът до сградата без зелен сертификат

НС отхвърли предложение на "Възраждане" да не се спира достъпът до сградата без зелен сертификат

Стигна се до искания в залата да влезе охраната, за да мери температурата

Тепърва предстои съгласуване на въпросните мерки със здравното министерство, както и с финансовото ведомство, за да се подсигури "максимална обезпеченост".

Заповедта за ограничен достъп по този признак за Министерски съвет влиза в сила след 40 дни, а не по-рано от март догодина правилата следва да бъдат приложени навсякъде в държавната администрация. Причината - трябвало да има времеви толеранс, в който съответните институции да се пригодят.

Друго решение, което е било взето на правителственото заседание днес, е да бъде привикан на разговор при премиера столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Кирил Петков поиска зелен сертификат за МС, безпартийност срещу корупцията

Кирил Петков поиска зелен сертификат за МС, безпартийност срещу корупцията

Ако гласувате този състав на МС - обещавам да съм министър на всички българи

На въпросната среща, където освен Петков ще присъства и шефът на образователното ведомство Николай Денков, Фандъкова ще бъде питана защо има неусвоени средства за строителство на детски градини при условие, че София страда от дефицит на места в забавачниците от дълги години.

Междувременно депутатите отново се скараха заради Зеления сертификат.