От парламентарната група на "Има такъв народ" настояха за неналагане на дискриминационни мерки със зеления сертификат, ограничаващи правата на българските граждани.

Tова заяви депутатът от ИТН Андрей Чорбанов в декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание, след изказаното от новия премиер Кирил Петков желание да въведе задължителен сертификат за влизане в министерствата и в Министерски съвет.

ИТН застават зад декларираната си позиция, като подкрепя правителството и участието в него. Цялостната политика в новото правителство се основава на подписаното коалиционно споразумение. В сектор "Здравеопазване" договарящите страни се споразумели по различните теми и сфери - активна кампания за стимулиране на ваксинацията на доброволен избор. Никъде не е записана и дума за зеления сертификати като задължително въвеждане. Никъде в предизборните платформи в коалиционното споразумение никъде не е споменаван зеленият сертификат, категоричен бе Чорбанов.

НС ще чака заповед на здравния министър, за да реши за зеления сертификат

НС ще чака заповед на здравния министър, за да реши за зеления сертификат

Предстои това предложение да бъде разгледано в зала

Той посочи, че правото на труд не може да бъде ограничавано без реална алтернатива. Вместо да бъдат коментирани другите мерки в сферата на здравеопазването, с изненада новата изпълнителна власт, в самото начало на формиране на правителството, изразила явна готовност да въведат зелен сертификат в министерствата, негодува Чорбанов. Според него този акт, касаещ бита на хората и свободното упражняване на професиите, не кореспондира със заложените параметри в подписаното споразумение.

Несериозен бил аргументът, че бизнесът ще страда от заразени с коронавирус служители. У нас няма затворени бизнеси заради разболели се.

Неефективността на мярката зелен сертификат най-добре личи в държави от Западна Европа, където 80-90% от населението притежава такъв, но и сега въвеждат различни ограничения, отчете още Чорбанов.

Кирил Петков призова бизнеса да въведе зеления сертификат

Кирил Петков призова бизнеса да въведе зеления сертификат

Премиерът иска да вдигне нивото на ваксинация