Няма развитие по темата да бъде или не задължителен зеленият сертификат като вход в Народното събрание. На председателски съвет преди редовното заседание на законодателния орган в сряда шефовете на парламентарните групи са решили да се изчака заповедта на министъра на здравеопазването преди да се предприемат конкретни действия по темата. Това съобщи в кулоарите на парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Решихме да изчакаме заповедта на новия здравен министър и да съобразим дейността на Народното събрание спрямо нея. Целта е народните представители да бъдат в същия режим, както всички граждани", каза той.

ГЕРБ критикува дневния ред на НС, бил "нищо, умножено по две"

ГЕРБ критикува дневния ред на НС, бил "нищо, умножено по две"

Теменужка Петкова не вижда енергийна криза, Костадин Ангелов пита къде е точката за зеления сертификат

Припомняме, че след като предложението на ГЕРБ зеленият сертификат да бъде поставен като условие за достъп до сградата на парламента не бе прието, бившите управляващи направиха контрапредложение на своето собствено такова - документът да отпадне за всички. От "градската десница" пък паралелно входираха нарочно предложение по темата, по силата на което сертификатът да бъде обезателен. Предстои това предложение да бъде разгледано в зала, най-вероятно през следващата седмица.

Христо Иванов коментира и темата с рекордно високите цени на тока и предложението на КЕВР за повишение с 11,5% на цената за бита от Нова година. Днес депутатите създадоха временна парламентарна комисия, която да обсъди темата и излезе с конкретни предложения за париране на скока на цените.

"Имаме редица предложения още от времето на кампанията - например да се използват средства от фонда за енергийна сигурност, има и други решения като диференцирана ставка на ДДС. Всяка от тези стъпки има плюсове и минуси, оптимални решения в тази ситуация няма. И затова е хубаво да се проведе хубава дискусия", заяви председателят на "Да, България".