Държавната администрация трябва да дава пример на гражданите за ползите от ваксинацията. Затова се предвижда до дни всички работещи в министерства служители да могат да имат достъп до работното си място само при представен зелен сертификат. Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков след заседанието на Министерски съвет.

Новите правила ще бъдат въведени първо за правителствената сграда. Предстои да бъде направен обстоен правен анализ на правните измерения при въвеждането на подобна мярка.

Неваксинираните и непритежаващи зелен сертификат граждани, каквито са повечето от българите, обаче все пак ще имат достъп до тези институции за вадене на документи и други услуги, отговори на въпрос на News.bg Петков.

"Ще направим първо точен анализ как стои юридическата страна на въпроса. Ясно заявяваме, че ще има достъп на гражданите, които не са ваксинирани, до обслужването в тези министерства. На базата на всичко това ще решим каква е точната формула. Но всички се обединихме около факта, че държавната администрация трябва да е под същия аршин както бизнеса", каза министър-председателят. Припомняме, че за въвеждането на сертификат за държавната адманистрация настояват от бизнеса отдавна. Днес това отново направиха от туристическия сектор. Мярката, въведена от здравния министър Стойчо Кацаров не обхваща като задължение администрацията, а и сградата на Народното събрание, за която в пленарна зала се водеха няколко дни спорове.

"Не може да продължава повече по този начин. В момента сме след Таджикистан, Пакистан и Руанда по ваксинация, а средното ниво на ваксинация в ЕС е 70%. Не виждам причина защо да не се стремим към това ниво."

Петков коментира озадачено и предложеното от КЕВР вчера повишение на тока с 11,5% от 1 януари, като според него било интересно защо от енергийния регулатор са се активизирали веднага след встъпването в длъжност на новия кабинет. Именно недопускането на подобно увеличение също е сред топ приоритетите на новата власт.

Кирил Петков в МС - зае се с наводненията и ваксинацията

Кирил Петков в МС - зае се с наводненията и ваксинацията

Утре вика трима областни управители

"В най-спешен порядък ще обсъдим предложението на КЕВР за покачване на цените на тока, водата и газта. Дали сме си 24 часа да направим анализ на предложението и да предприемем ясни и конкретни мерки, за да избегнем това увеличение, което смятаме за сравнително голямо", заяви министър-председателят.

Все още не е ясно дали и какви компенсации за бизнеса заради рекордните цени на тока ще бъдат давани. Преди да се предприемат конкретни политики, следвало да бъде направен обстоен анализ на сектора, стана ясно още от думите му.

Петков коментира и отношенията по оста София-Скопие. След встъпването му в длъжност новият премиер получил телефонно обаждане от македонския си колега Зоран Заев. "Обсъдихме, че идеята за работните групи, за които говорихме по време на кампанията, това ще бъде реализирано в най-къс срок, като се надявам да имаме яснота до края на януари", съобщи той. Тези работни групи, освен с историята, ще се занимават и с култура, икономика и инфраструктура.

анкета

Каква е първата задача на кабинета?

Виж резултати

Да спре инфлацията 20.1%

Да намали цената на тока 14.1%

Да изготви бюджета за 2022 г. 28.3%

Да отмени зеления сертификат 17.1%

Да си гласува коледни бонуси 20.4%

Зоран Заев очаква деблокиране на началото на преговорите на РСМ за еврочленство

Зоран Заев очаква деблокиране на началото на преговорите на РСМ за еврочленство

При разговор с новоизбрания премиер на България Кирил Петков