Днес е важен ден да продължим промяната, това заяви от трибуната на Народното събрание предложеният за премиер в новото правителство Кирил Петков. Той обяви, че първата задача - "ако искаме по-добро бъдеще, е да работим заедно".

Той уточни, че са преминали дебати между партиите, подписано е общо споразумение от 120 страници, 18 глави за политиките за промяната, но трябва да се работи и с опозицията.

Кирил Петков очерта основните приоритетите по министерства, като посочваше от кой се поемат.

Енергетика - трябва да се избегне увеличаване на цената на тока за битови потребители от 1 януари и да се намалят цените за бизнеса. Новата стратегия - ниски цени за конкурентоспособност и диверсификация, не трябва да зависим от нищо гръцката връзка трябва да стане възможно най-бързо, обясни Петков.

Здравеопазване - първа стъпка преборване с ковид кризата и следващата вълна да не удря здравеопазването, икономика и училищата. Единственият път напред - е ваксинацията, подчерта той и уточни, че сме след Таджикистан и Пакистан. Всеки в МС трябва да имат зелен сертификат, категоричен бе Петков.

Следващата стъпка и мотото на правителството ще е нулева толерантност към корупцията. Контролът на финансите ще бъде даден на Асен Василев. Ще държа да се хваща корупцията от най-ниското ниво до най-високото ниво. За министър на вътрешните работи предлагам Бойко Рашков - каза Петков, без да описва ресора.

ДПС няма да подкрепи състава на правителството

ДПС няма да подкрепи състава на правителството

Мустафа Карадайъ обеща Движението да бъде контруктивна опозиция

Правосъдие и икономика - България трябва да настигне европейските си партньори, растежът трябва да е над 5%, трябва да сме център по иновации и конкурентоспособност, тр да се привлекат инвестиции, защото сме в най-богатия пазар и най-ниските данъци. Личната си мечта Кирил Петков заяви, че е да имаме първия български еднорог компания, която да продава на европейския пазар и да е стартирана от предприемачи.

Земеделие - да управляваме храните и горите си, а за Транспорт - свързване на Южна България и тунелът под Шипка да станат реалност, магистрала "Хемус" - след което се чуха възклицания и подвиквания от пленарна зала.

За външната политика - Петков каза, че трябва да сме конструктивен партньор в НАТО, силата на дипломацията в конфликтни райони да е приоритет, добросъседство с РСМ трябва да е огромен ангажимент. Българската отбраната да е адекватна. Образованието ни - Нямаме топ учени да се класирани в Станфорд, трябва да се подготвят децата ни да са адекватни в условията на труд до 2010 г. Българското образование трябва да влезе в крак с времето, анализиране, критично мислене, това трябва да стане в училището,

Спорт - всяко дете трябва да има достъп до спорт, да има адекватни спортни съоръжение, треньори и т.н, посочи Кирил Петков.

Не на последно място - Туризъм: важен сектор за икономиката, няма друго кътче на земята, където може да се отиде на планина, море или винен туризъм, добави той.

За Екологията - няма добър туризъм, ако не се грижим за природата, каза Петков и посочи, че имаме мръсен въздух, вода и пълни сметища. Ако не се справим с тези проблеми, няма как, трябва да спрем да се отнасяме към българската природа като мащеха.

За социалната политика - не трябва да има един пенсионер под линията на бедност, а демографската криза като най-голям проблем трябва да бъде решена.

В заключение Кирил Петков описа че, културата е в страшна криза, а има желание да стане национален приоритет. Даде пример със село Татарино и читалището, което е проект на министъра Атанас Атанасов.

Дигитализация, ел.лични карти, ел.търгове, прозрачни обществени поръчки - това е единственият начин за нулева толерантност на корупцията, заяви още Петков.

Ако гласувате този състав на МС - обещавам да съм министър на всички българи. Няма да има кмет или община, за които да няма инвестиционен проект, категоричен бе той. Обърна се към бъдещите министри, че ще са отбор, а той ще е пръв сред равни, за опозицията Кирил Петков каза, че ще работят заедно и призова да се следят стъпките и грешките, защото се управляват парите на българските граждани.

В заключение за конституционните промени Петков призова да се забравят личните интереси и цели, да се даде на България истинско, честно правосъдие.

Депутатът Велико Минков от ПП иска да напусне парламента

Депутатът Велико Минков от ПП иска да напусне парламента

Предпочита в парламента да има разнообразен екип от експерти