Депутатите отхвърлиха предложения на "Възраждане" в правилника за дейността на парламента да се впише, че няма да се спира достъпът до сградата при липса на зелен сертификат на народен представител. Предложението е вкарано вчера на комисия и отхвърлено. Днес предизвика кратък спор в пленарната зала.

Костадин Костадинов коментира от трибуната, че сега "отвън" ни искат да ходим на работа със зелен сертификат, след известно време с ваксинация. Извън България някой може да реши, че може да се упражняват работни правомощия, не бива да се допуска деление в България, с недопускане на текста се отваря кутията на Пандора, може да се очакват всякакви извращения и безумия, които може да роди мозъкът на някой извън нашата страна, категоричен бе той. Костадинов призова да се прояви здрав разум.

ИТН се разбунтува на идеята на Кирил Петков за зеления сертификат

ИТН се разбунтува на идеята на Кирил Петков за зеления сертификат

Правото на труд не можело да се ограничава без реална алтернатива

Явор Божанков от БСП бе категоричен, че текстът е "кух". Той каза, че правото на депутата да представлява своите избиратели трябва да е по Конституция и никой не атакува това право, но ако днес се позволи такова ограничение, утре второ, трето, суспендиране на пряката демокрация и голо насаждане на страх, което не засяга зеления сертификат, каза той. Все пак Божанков каза, че трябва да има съображения с хора с придружаващи заболявания в НС, които искат да работят в безопасна среда.

Елена Гунчева от "Възраждане" се включи, че "правото на труд е гарантирано от Конституцията" и попита колко хора останаха без работа, защото заповедта на министъра стои над Конституцията. В никой закон няма задължение български граждани да доказват всеки ден, че са здрави, посочи тя.

НС ще чака заповед на здравния министър, за да реши за зеления сертификат

НС ще чака заповед на здравния министър, за да реши за зеления сертификат

Предстои това предложение да бъде разгледано в зала

Стигна се до искания в залата на депутатите да влезе охраната, за да мери температурата.

Десислава Атанасова от ГЕРБ поиска дебатът да е другата седмица и да се спре с разделението между депутати и граждани.

Филип Попов от БСП и Александър Симидчиев от ДБ поискаха прекратяване на дебата, първият, защото не е по темата, а вторият - защото "формулираният текст е несъстоятелен и кух". Със 108 гласа "против", срещу 15 гласа "за" и 23 "въздържал се" предложението бе отхвърлено.