860 милиона ще даде държавата за подпомагане на бизнеса и битовите потребители заради високите цени на електроенергията само до края на март.

Това обеща в изказване в рамките на съвместно провело се заседание на комисиите по финанси и енергетика в Народното събрание вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

На него присъстваха още представители на КЕВР, работодателските организации, енергийни дружества и ЕРП-та

Премиерът на Полша предупреди: Европа е на прага на огромна енергийна криза

Премиерът на Полша предупреди: Европа е на прага на огромна енергийна криза

След няколко седмици тя можела да се превърне в шок

"Както всички знаем, в момента ситуацията в електро-енергийния сектор е особено драматична. И това не се дължи толкова на повишено потребление или по-малко предлагане на българския пазар, а свързването на българския пазар с международните пазари и изключително голямото ниво на износ", отчете той.

И подчерта - това са единствено и само бюджетните средства, които са предвидени за подпомагане на бизнеса и бита. Имало обаче сериозни буфери - фонда за сигурност на енергийната система, както и очакваните свръхпечалби на енергодружествата.

Финансист номер едно обаче бе категоричен - нямало как държавата да поеме целия риск на бизнеса, като отговорността следвало да бъде споделена

Петър Ганев: Правителството стъпва на ляв популизъм за цената на тока

Петър Ганев: Правителството стъпва на ляв популизъм за цената на тока

Налагането на мораториум било най-лесният път

"Държавата трябва да поеме т.нар. допълнителен риск, но не може напълно да се прехвърли рискът от пазарните субекти към държавата. Това би било изключително лоша практика и сме виждали често как това води до изкривяване на пазара и изключително лошо поведение на играчите на пазара в бъдеще", каза Василев.

Идентично мнение изрази и министърът на енергетиката Александър Николов.

"Тези компенсации трябва да са балансирани, за да осигурят стабилност и дългосрочна конкурентоспособност на българския бизнес", каза той. И обеща държавата да предприеме мерки за компенсация на битовите потребители с оглед на повишаването на цената на природния газ.

Поставена и бе цел - да се промени Законът за енергетиката, като системата се децентрализира максимално. По този начин част от финансовите товари на бизнеса щели да отпаднат от само себе си. Сред мерките, които предвижда държавата, е улесняване на процедурите за изграждане на собствени енергийни мощности във фирмите, както и предвиждане на възможност за по-лесно използване на средствата от Фонда за сигурност на енергийната система, които да послужат като буфер при кризи като настоящата.

Кабинетът "Петков" трябва да завърши газопровода с Гърция до юли 2022 г.

Кабинетът "Петков" трябва да завърши газопровода с Гърция до юли 2022 г.

Теменужка Петкова направи забележка за назидателния тон

Министър Александър Николов отчете още, че държавата е успяла да вкара в системата допълнително 150 мегавата ток чрез мобилизация на всички възможни мощности на държавните енергийни дружества.

"Ние не говорим за помощи, говорим за компенсации - възстановяване на взетото. Над 2.5 пъти са се увеличили цените в рамките на година", каза на свой ред председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. И отново настоя да няма таван на компенсациите, какъвто същестува в момента (30%). Аргументът това да се случи, подчерта той, е че всеки лев от свръхпечалбите на енергийните дружества е взет от бизнеса на първо място.