Европа се намира на прага на огромна енергийна криза, която след няколко седмици може да се превърне в шок. Това предупреди премиерът на Полша Матеуш Моравецки, говорейки в Европейския парламент в Страсбург, където се провежда дебат за превъзходството на полската конституция над европейското право след решението на Конституционния съд на страната по въпроса, информира "Ройтерс".

"Днес сме на прага на огромна газова и енергийна криза", изтъкна той.

Полша се отказва от газа от Русия

Полша се отказва от газа от Русия

Варшава се надява да започне доставки на газ по тръбопровода Baltic Pipe от 1 октомври догодина

"Бързо нарастващите цени, провокирани по-конкретно от умишлените действия на руските фирми, вече поставят много фирми в Европа пред избор - да ограничат производството или да прехвърлят разходите на потребителите", отбеляза Моравецки.

По думите му "политиката на "Газпром" и разрешението на "Северен поток 2" вече се отразяват в покачването на цените".

"Нивото на кризата може да разтърси Европа през следващите седмици. Много предприятия могат да фалират, а газовата криза може да хвърли милиони домакинства, десетки милиони семейства в бедност... заради неконтролирания ръст на цените в цяла Европа", подчерта премиерът на Полша.

Полша бясна на Германия за "Северен поток 2", президентът отказа среща с Меркел

Полша бясна на Германия за "Северен поток 2", президентът отказа среща с Меркел

Полша е твърдо против "Северен поток 2"

"Ефектът на доминото също трябва да се вземе предвид. Една криза може каскадно да повлече със себе си нови шокове", предупреди той.

Полските власти многократно са заявявали, че повишаването на цените на енергията е пряко свързано с геополитиката.

Според представители на полското правителство Русия умишлено ограничава доставките на газ за Европа, за да получи разрешение за експлоатация на газопровода "Северен поток 2", срещу който Полша се противопостави от самото начало на неговата реализация, като смята, че този проект ще се използва за шантаж на Европа.