Упълномощеният от правителството на Полша по въпросите на стратегическата енергийна инфраструктура Пьотр Наимски в ефира на радиостанцията Siódma9.pl обяви планове да не бъде подновяван договора с руската държавна корпорация "Газпром" за доставка на руско синьо гориво.

По думите му Варшава се надява да започне доставки на газ по тръбопровода Baltic Pipe от 1 октомври догодина.

"Няма да подновяваме договора с руския "Газпром", отсече Наймски.

Меркел се опитва да успокои страховете на Полша за "Северен поток 2"

Меркел се опитва да успокои страховете на Полша за "Северен поток 2"

Предприе помирителен тон относно конфликта на Варшава с Брюксел за съдебните реформи

Полският чиновник смята, че Baltic Pipe ще позволи доставката на необходимото количество газ за полската икономика без участието на руски източници.

По-рано председателят на управителния съвет на полската петролно-газова компания PGNIG Павел Маевски коментира, че не изключва доставките на газ от Русия след края на договора с "Газпром" през 2022 г.

Сега Полша купува от Русия до 10 млрд. куб. метра газ годишно. Договорът изтича през 2022 г. и Варшава многократно е заявявала, че няма да го поднови.

Полша бясна на Германия за "Северен поток 2", президентът отказа среща с Меркел

Полша бясна на Германия за "Северен поток 2", президентът отказа среща с Меркел

Полша е твърдо против "Северен поток 2"

Преди няколко години правителствените ръководители на Полша и Дания подписаха меморандум за строителството на газопровода Baltic Pipe. Според документа проектът трябва да бъде реализиран през 2022 г. Цената му ще бъде около 1,7 млрд. евро. От тази сума малко повече от половината ще бъде поета от полския газов оператор Gaz-System, който многократно е заявявал, че възнамерява да внася голям обем газ по този газопровод, което е свързано с края през 2022 г. на договора за доставката на синьо гориво от Русия за Полша.

Полша купува 250 танка от САЩ да възпира агресора Русия

Полша купува 250 танка от САЩ да възпира агресора Русия

"Нашата задача е да възпираме потенциален агресор. Всички знаем къде е този агресор"