Германският канцлер Ангела Меркел се опита да успокои страховете относно газопровода "Северен поток 2" при прощалното си посещение в Полша, по време на което тя също така предприе помирителен тон относно конфликта на Варшава с Европейския съюз във връзка със съдебните реформи, предаде "Ройтерс".

Докато наближава изтичането на времето на Меркел като канцлер, въпросът за газопровода от Русия влоши отношенията със страните от Централна и Източна Европа, някои от които членове на ЕС, които казват, че той ще увеличи зависимостта на Общността от руския газ и може да бъде използван от Москва да упражнява натиск.

Официално: "Северен поток 2" е готов

Официално: "Северен поток 2" е готов

"Газпром" започва доставките на газ за Германия през октомври

Руската държавна корпорация "Газпром" обяви вчера, че е завършила строителството на газопровода, минаващ под Балтийско море, което би могло да ѝ позволи да заобиколи политическия враг Украйна, прекъсвайки източник на милиарди долари такси за транзит на газ за Киев.

Петгодишното споразумение на Русия за транзит на газ с Украйна изтича след 2024 г. Руският президент Владимир Путин настоя, че Украйна трябва да прояви добра воля, ако иска то да продължи.

"Дадох да се разбере, че наша грижа е, че Украйна ще остане транзитна земя за руски газ", коментира Меркел по време на съвместна пресконференция с полския премиер Матеуш Моравецки.

Меркел: Не използвайте "Северен поток 2" като оръжие

Меркел: Не използвайте "Северен поток 2" като оръжие

Германският канцлер предупреди, че страната й може да се обяви в подкрепа на санкции срещу Русия

От своя страна Моравецки подчерта, че гарантирането, че газ все още преминава през Украйна, въпреки въвеждането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2", ще намали шанса за "изнудване" от страна на Русия.

Полша и Унгария са забъркани в дългосрочен спор с Европейския съюз по въпроси, включително независимостта на съдебната власт, свободата на медиите и правата на ЛГБТ хората, спор, който се засили, след като Брюксел предприе съдебни действия срещу Варшава и Будапеща.

Европейската комисия поиска от Съда на Европейския съюз да наложи глоба на Полша заради дейността на дисциплинарна камара на съдиите.

Брюксел поиска от Евросъда да наложи финансови санкции на Полша заради съдебната реформа

Брюксел поиска от Евросъда да наложи финансови санкции на Полша заради съдебната реформа

По-конкретно за политизираната съдийска дисциплинарна камара

Меркел се сблъска с критики, че е могла да направи повече, за да спре демократичното отстъпление в източната част на Европейския съюз по време на управлението си. Днес тя запази акцента върху намирането на консенсус.

"По въпроса за върховенството на правото, ние говорихме задълбочено по този въпрос. Предпочитаме това да бъде разрешено чрез разговори", отбеляза тя.

"Разрешаването на нещата със съдебни дела е, разбира се, винаги възможност в страна с върховенство на правото, но политиката е нещо повече от това да отидете в съда", посочи Меркел.

Полша дамгоса "агресията" на Брюксел заради искането за глоби

Полша дамгоса "агресията" на Брюксел заради искането за глоби

Това била "незаконна атака"