Правителството на Полша отправи остри критики, след като Европейската комисия призова за налагане на ежедневни глоби на Варшава, докато тя не изпълни разпореждане за отмяна на спорните съдебни реформи, информира "Франс прес".

"Европейската комисия блокира незаконно средства за Полша и подава искане за санкции. Това са актове на агресия", настоя заместник-министърът на правосъдието Себастиан Калета в "Туитър", наричайки този ход "незаконна атака".

Брюксел поиска от Евросъда да наложи финансови санкции на Полша заради съдебната реформа

Брюксел поиска от Евросъда да наложи финансови санкции на Полша заради съдебната реформа

По-конкретно за политизираната съдийска дисциплинарна камара

По-рано днес Европейската комисия обяви, че е поискала от върховния съд на Европейския съюз да наложи финансови санкции на Полша за дейността на съдийска дисциплинарна камара, засилвайки дългогодишен спор с Варшава за върховенството на правото.

Критици посочват, че дисциплинарната камара е политизирана, а Съдът на Европейския съюз, постановявайки, че тя нарушава законодаталството на Общността, нареди тя да бъде разпусната.

Полското правителство увери преди три седмици, че камарата ще бъде разформирована като част от по-обширни съдебни реформи през следващите месеци, но Европейската комисия обяви днес, че сега предприема действия.

"Комисията иска от Съда да наложи на Полша дневна финансова санкция, докато мерките, наложени със определението на съда, не бъдат изпълнени изцяло", се отбелязва в изявление на Комисията.

"Комисията също така реши да изпрати официално уведомително писмо ... на Полша, за това, че не е предприела необходимите мерки, за да се съобрази изцяло с решението на Съда", допълват от ЕК.

Европейската комисия изнудва Полша

Европейската комисия изнудва Полша

Варшава трябва да отговори на въпроса кое законодателство е с по-голяма сила - полското или европейското