Газопроводът "Северен поток 2" не трябва да се използва "като оръжие". В противен случай Германия ще се обяви за налагането на санкции срещу Русия. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел след среща с украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

Визитата й е факт два дни, след като бе на посещение в Москва и разговаря с руския президент Владимир Путин.

Пред Зеленски тя е коментирала, че "Северен поток 2" "не е руско-германски проект", а европейски, предаде АП.

Освен това Меркел отбеляза, че транзитът на газ през Украйна трябва да продължи и след 2024 година, като по темата трябва да започнат и преговори. Тя добави и че Германия иска да помогне на Украйна да премине към възобновяема енергия.

"Вече обявих пред руския президент, че трябва възможно най-скоро да удължим споразумението, което е валидно до 2024 година", сподели германският канцлер пред украинския президент, добавяйки, че Германия има "специална отговорност" пред Украйна тя да остане транзитна държава.

Джо Байдън удари "Северен поток 2" с нови санкции

Джо Байдън удари "Северен поток 2" с нови санкции

Това става два месеца след договорката с Германия

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски даде ясно да се разбере, че Украйна се страхува да не загуби транзитни такси заради газопровода "Северен поток 2", който заобикаля Украйна и доставя руски газ директно до Германия.

Зеленски не скри, че основният потърпевш ще бъде Украйна, но определи "Северен поток 2" като опасност за цяла Европа.

След разговорите с Меркел той посочи, че разглежда проекта като опасно геополитическо оръжие на Кремъл.

От своя страна Меркел увери Зеленски, че нито Германия, нито Съединените щати, с които Украйна има споразумение за транзита на руски газ през територията й, искат опасенията на президента Зеленски да се оправдаят и енергийните доставки да се използват като оръжие. Ако газопроводът бъде използван като инструмент за натиск, то Германия ще подкрепи нови санкции на ЕС срещу Русия", увери Меркел украинския президент. Тя добави и че следващото германско правителство също ще следва поетите ангажименти от страна на Берлин спрямо Киев.

Въпреки заявленията на Меркел украинският държавен глава определи заявките на Германия и Съединените щати като "добри намерения, но без конкретни задължения" и поиска среща на върха между Германия, Украйна и Съединените щати.

Междувременно руски медии припомниха, че от Москва многократно са подчертавали, че "Северен поток 2" е търговски проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори. Дмитрий Песков - говорителят на Кремъл, обяви, че не разбира опитите на редица държави да определят съдбата на газопровода, тълкувайки по повратен начин различни политически обстоятелства.

Песков подчерта, че Москва многократно е заявявала, че не използва енергийните ресурси като инструмент за натиск.