Президентът на САЩ Джо Байдън издаде изпълнителна заповед в петък, която позволява налагане на санкции срещу руските тръбопроводи за износ на енергия, предаде АП.

Това е факт едва месец, след като Вашингтон се договори с Германия да не пречи на довършването на газопровода от Русия през Балтийско море.

САЩ налагат нови санкции срещу проекта "Северен поток 2", потвърди държавният секретар Антъни Блинкън.

Според Белия дом, руските енергийни трасета разширяват влиянието на Москва върху енергийните ресурси на Европа и отслабват сигурността на Украйна и страните от НАТО от Източния фланг на Алианса.

Украйна решена да спре старта на "Северен поток 2"

Украйна решена да спре старта на "Северен поток 2"

Киев се готви да обжалва сертифицирането, ако бъде прието тази година

След заповедта на Джо Байдън, Държавният департамент на САЩ обяви санкционирането на руски кораб и двама души, участващи в газопровода "Северен поток 2". Новите наказателни мерки увеличават общия брой на санкционираните образувания във връзка с тръбата Русия-Германия до 7 души и 16 плавателни съда.

"Докладвам, че съм издал изпълнителна заповед, за да предприема допълнителни стъпки по отношение на някои руски тръбопроводи за износ на енергия [...] по отношение на необичайната и извънредна заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на Съединените щати породени от конкретни вредни чужди дейности на правителството на Руската федерация ", пише Джо Байдън в писмото си до председателя на Камарата на представителите.

Русия обаче става за Германия все по-важен доставчик на газ: през 2020 година половината количество от това гориво, изразходвано в Германия, е било руско производство, отбелязва "Дойче веле". Тоест, зависимостта на страната от руския газ нараства, а може би ще продължи да нараства и занапред, защото редица европейски държави свиват добива на собствен газ. За Германия досега особено важни бяха доставките от Норвегия и Нидерландия.

САЩ предупредили Украйна да мълчи за "Северен поток 2"

САЩ предупредили Украйна да мълчи за "Северен поток 2"

Публичната критика за газопровода можела да навреди на отношенията им

Независимо от всичко това втората тръба под Балтийско море не беше необходима. Експертите смятат, че в момента Европа няма нужда от повече газови доставки - и че това е трайна тенденция. "Търсенето на газ в Европа вече от години е стабилно и дори леко спада. Пандемията от коронавирус и повишаването на зимните температури в резултат от промяната на климатаусилват тенденцията към все по-ниско потребление на газ," твърдят експертите от Германския институт за икономически изследвания.