Украйна ще обжалва решението за сертифициране на проекта "Северен поток 2", ако бъде приет тази година. Това съобщи в четвъртък ръководителят на украинския оператор GTS Сергей Макогон в интервю за радио" Новое Время", цитирано от ТАСС.

"Най-негативният сценарий за нас е, ако "Северен поток 2" бъде сертифициран тази година. В този случай решението ще бъде незабавно обжалвано от Европейската комисия, полското правителство и нашето правителство. Може да има някои ограничения за използването - 50 % и така нататък", предупреди той. 

Според Макогон, сертифицирането изисква спазване на много строги норми на европейското енергийно законодателство, Третия енергиен пакет, който предполага, на първо място, свободен достъп на други страни до този газопровод. 

Ръководителят на украинската газотранспортна система също смята, че страната има добри шансове да се бори срещу стартирането на газопровода. 

Припомняме, че Украйна вече обяви основния проблем във връзка със "Северен поток 2" - осигуряването на енергийната сигурност

ЕК планира консултации за „Северен поток 2“ със страните-членки и Украйна

ЕК планира консултации за „Северен поток 2“ със страните-членки и Украйна

Брюксел запазва критичната си позиция...

Ръководителят на компанията разкритикува споразумението между САЩ и Германия относно "Северен поток 2". "Документът, който видях, е по-скоро декларация. Не видях там никакви предпазители, че транзитът ще остане. Не смятаме, че това е споразумение. Освен това не бяхме страна в тези преговори между Германия и САЩ", оплака се Макогон.

"Северен поток 2" е почти завършен газопровод от Русия до Германия през Балтийско море с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно. Срещу проекта активно се противопоставят САЩ, които имат интерес да лансират своя втечнен природен газ в страните от ЕС, както и Украйна и Полша, които наричат ​​проекта политически. Вашингтон наложи четири пъти санкции в опит да осуети реализацията му, но строителството вече е влязло в заключителната си фаза и трябва да приключи до края на лятото.

Украйна иска членство в НАТО заради "Северен поток 2"

Украйна иска членство в НАТО заради "Северен поток 2"

Ясна политическа заявка от Киев

Наскоро Берлин и Вашингтон публикуваха съвместно изявление относно "Северен поток 2". В документа се отбелязва, че за осъществяването на проекта е необходимо да се осигури продължаването на доставките на суровини от Русия през Украйна след 2024 г., като за целта Германия се задължава да използва всички налични средства за влияние.