След постигането на споразумение между Германия и САЩ за газопровода "Северен поток 2", Европейската комисия запазва критичната си позиция към проекта, тъй като той не отговаря на общите интереси на Европейския съюз, съобщи Дойче веле с позоваване на представител на ЕК в Брюксел.

Европейската комисия се е информирала за постигнатото между Вашингтон и Берлин споразумение и ще проведе консултации по темата със страните от ЕС, както със съседните държави, включително Украйна. Уточнява се, че от самата Украйна до момента не отправяна молба за обсъждане на темата с ЕС, но Брюксел е готов да проведе консултации с Киев в рамките на споразумението за асоцииране на страната към общността.

ЕС е готов да се застъпи за продължаване на договора между Русия и Украйна за транзит на газ.

Същевременно ЕК приветства решението на Германия да приложи "духа и буквата на енергийното законодателство на ЕС", насочено към осигуряване на по-голяма независимост на Европа от доставките на руски енергоносители.

По-рано беше съобщено, че Германия и САЩ са преодолели противоречията си по отношение на проекта "Северен поток 2". Споразумението между двете страни предвижда Берлин да вземе мерки, срещу евентуални опити на Кремъл да използва енергийните доставки като оръжие срещу Украйна или да прояви агресия тази страна. Ответните мерки ще означават ограничаване на износа на руски енергоносители за Европа. САЩ и Германия ще се ангажират с използването на лостове за удължаване с 10 години на договора за транзит на руски газ през украинска територия - той изтича през 2024 г.

Украйна иска членство в НАТО заради "Северен поток 2"

Украйна иска членство в НАТО заради "Северен поток 2"

Ясна политическа заявка от Киев

Освен това Германия ще предостави на Украйна допълнителна финансова помощ в размер на повече от 200 милиона евро. Същевременно Берлин ще инвестира около 70 милиона евро в двустранни проекти в сферата на енергетиката. САЩ и Германия ще създадат фонд с обем от най-малко един милиард долара - той ще финансира инвестиции в прехода на Украйна към възобновяеми източници на енергия и укрепване на енергийната сигурност. Берлин се ангажира с усилия за постигане на споразумение с ЕС за инвестиции в енергийния сектор на Украйна в рамките на 1.77 милиарда долара през периода до 2027 г.

Наред с това германските власти гарантират, че изцяло ще спазват параметрите на Третия енергиен пакет на ЕС при експлоатацията на "Северен поток 2".

"Ние подкрепяме енергийната сигурност на Украйна, Централна и Източна Европа, и подкрепяме ключовите принципи, залегнали в Третия енергиен пакет на ЕС. Те засягат диверсификацията и сигурността на доставките." - се казва в съвместно изявление на Вашингтон и Берлин. Германската страна уверява, че ще следва "буквата и духа" на Третия енергиен пакет по отношение на участъка от "Северен поток 2", намиращ се под германска юрисдикция.

Очаква се газопроводът да бъде завършен до края на лятото.

Германия мисли как да компенсира Украйна заради "Северен поток"

Германия мисли как да компенсира Украйна заради "Северен поток"

Проектът има и други противници