В близките дни САЩ и Германия ще обявят за постигната сделка по спора във връзка с руския газопровод "Северен поток 2", предаде агенция Reuters с позоваване на източници, запознати с темата.

Президентът на САЩ Джо Байдън и канцлерът на Германия Ангела Меркел не успяха да преодолеят разногласията си по казуса с тръбопровода по време на срещата им през миналата седмица. Двамата обаче показаха единство в позицията си, че на Москва не бива да се позволява да използва енергията като оръжие срещу нейните съседи.

"Северен поток 2" тема на срещата Меркел и Байдън

"Северен поток 2" тема на срещата Меркел и Байдън

Ключови разговори

САЩ изразиха загриженост, че построяването на тръбопровода ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ и може да лиши Украйна от приходите от транзитни такси.

По думите на един от източниците, резултатът от преговорите изглежда добър.

Очаква се решението да бъде взето в близките дни.

Втори източник съобщи, че двете страни са близо до споразумение, което ще предотврати възобновяване на американските санкции срещу компанията Nord Stream 2 AG.

Блинкън: Има мерки, с които да попречим на Русия да притиска Европа чрез „Северен поток 2“

Блинкън: Има мерки, с които да попречим на Русия да притиска Европа чрез „Северен поток 2“

САЩ и Германия обсъждат в конкретика...

САЩ от години се противопоставят на изграждането на газопровода в Балтийско море, който трябва да доставя газ от Русия до Германия, заобикаляйки Украйна. Американската позиция обаче се сблъска с неотстъпчивостта на Германия, която прави всичко възможно, за да бъде завършен тръбопроводът.

Същевременно Германия уверява, че работи активно, за да гарантира, че транзитът на газ от Русия през Украйна до страните от ЕС се запазва не само за следващите две до три години, но и в дългосрочен план.