Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви пред телевизия ARD, че между Вашингтон и Берлин се водят преговори във връзка с възможните последици от пускането в експлоатация на руския газопровод "Северен поток 2".

"САЩ, Германия и други западни страни предприемат всички възможни мерки, за да не може Русия да използва тръбопровода "Северен поток 2" като инструмент за натиск срещу Украйна и другите източноевропейски страни." - посочи Блинкън в интервю пред германския журналист Инго Замперони.

В отговор на въпрос какво очакват САЩ в замяна на отказа от въвеждането на допълнителни санкции срещу "Северен поток 2", американският държавен секретар сподели, че Съединените щати и Германия обсъждат този въпрос.

САЩ предупреждават в Германия: "Северен поток 2" може да е оръжие на Русия срещу Украйна

САЩ предупреждават в Германия: "Северен поток 2" може да е оръжие на Русия срещу Украйна

Газопроводът бил руски геополитически проект

"Мисля, че е много важно ние заедно с Германия и другите ни съюзници да предприемем съвсем конкретни мерки, за да гарантираме, че Русия няма да може да използва този тръбопровод като инструмент за принуда. Като оръжие срещу Украйна, срещу другите страни от Източна Европа и - ако нещата са тръгнали в тази посока - срещу самата Европа, заради засилващата се за съжаление зависимост от руския петрол и газ." - подчерта Блинкън.

Той добави, че сега двете страни обсъждат редица много конкретни мерки и изрази надежда, че споразумение по тях ще бъде постигнато през близките седмици.

Държавният секретар добави, че засега не е ясно дали съюзниците ще успеят да уточнят всички детайли преди предстоящото посещение на германския канцлер Ангела Меркел в САЩ, но отново подчерта, че Вашингтон и Берлин искат да сключат "много надеждни и конкретни споразумения", които ще гарантират защитата на Украйна и Европа "от този тръбопровод и от прекомерната зависимост от Русия".

По-рано, на пресконференция в Берлин, Блинкън обеща, че ще бъдат положени всички възможни усилия, за де може Кремъл да използва износа на енергоносители за Европа като инструмент за принуда. Той обаче отбеляза, че все още има разногласия с Германия във връзка почти завършения газопровод "Северен поток 2".

Карнеги Европа: "Северен поток 2" е ахилесовата пета на Германия и ЕС

Карнеги Европа: "Северен поток 2" е ахилесовата пета на Германия и ЕС

Ако ЕС иска да е глобална сила, трябва да спре да е игрална площадка за Русия и Китай