Завършването на газопровода "Северен поток 2" раздава на Русия няколко карти, които отслабват Германия, разделят Европа и изнудват Украйна. Ако ЕС иска да е глобална сила, трябва да спре да служи като площадка на Москва, пише "Карнеги Европа". 

Що се отнася до отношенията с Германия, газопроводът "Северен поток 2" дава на Русия почти всичко, което отдавна иска. Той позволява на Кремъл да изпраща газ директно от Русия до Германия през Балтийско море.

Това позволява на Русия да затегне още повече своите икономически и политически връзки с германския бизнес и политици по начини, които влияят на енергийните решения в рамките на ЕС. Герхард Шрьодер, бивш канцлер на социалдемократите, е председател на комитета на акционерите на Nord Stream AG.

Това дава на Русия награда, която отдавна иска: способността да използва газопровода, за да прекъсне зависимостта си и да изнудва Украйна като водеща транзитна държава за руски газ за Европа.

Преди всичко отнема на Германия и други страни от ЕС възможности, който биха могли да използват, за да окажат натиск върху руския президент Владимир Путин по много въпроси.

Германия можеше да спре завършването на газопровода като лост за подкрепа на водещия руски опозиционер Алексей Навални, който сега е в затвора.

Путин: "Северен поток" - 2 е готов за пълнене с газ

Путин: "Северен поток" - 2 е готов за пълнене с газ

Захарова: Няма да крия дългоочаквани новини - за всички злобни критици, някой ще добави

Можеше да го използва за защита на забранените сега руски неправителствени организации. Наскоро Русия разшири обхвата си до германски организации на гражданското общество, които работят с руски колеги.

Кремъл настоява те да бъдат изключени от ежегодния германско-руски Петербургски диалог, който трябва да улесни контактите между групите на гражданското общество, мозъчните тръстове и вземащите решения от двете страни. Засега германското правителство прекрати диалога в знак на протест срещу натиска върху собствените си неправителствени организации, въпреки задкулисния натиск от страна на германските политици с тесни връзки с Кремъл.

"Северен поток" също би могъл да бъде използван като лост за много по-активна подкрепа на хилядите белоруски граждани, които протестираха мирно срещу фалшивите президентски избори през август, на които Александър Лукашенко бе избран за четвърти мандат. Оттогава много от тях вече са зад решетките. Междувременно Лукашенко остава на власт с руска политическа, икономическа и разузнавателна подкрепа.

Вместо това картата на "Северния поток" е извън масата. Не, благодарение на Ангела Меркел.

Откакто стана германски канцлер в края на 2005 г., тя постоянно подкрепя проект, който подкопава германските ценности и интереси.

Тази подкрепа засяга отношенията на Берлин с няколко правителства, включително САЩ, които при президента Джо Байдън се противопоставят на "Северен поток", но няма да го спрат. Що се отнася до тези разделения в ЕС и между Берлин и Вашингтон, Русия не се и надявала на повече.

Така че, ако и когато ЕС създаде стратегически отношения с Русия, Германия ще е тази, която ще види условията. "Северен поток" ще може да й върже ръцете по начини, които подкопават интересите и ценностите на Германия и Европа. Толкова за цялата реторика, защитаваща това, за което се застъпва ЕС.

Това, което се случва по "Северен поток 2" и вътре в ЕС, има по-широки последици за европейската демокрация.

Полската партия "Право и справедливост" систематично унищожава независимостта на съдебната власт и съдилищата. Дори ако съдебната система се нуждаеше от някои реформи, това не налагаше отнемане на имунитет на съдиите и назначаване на лоялисти на партиите на ръководни длъжности в съдебната йерархия.

В Унгария злоупотребата с еврофондове за финансиране на проекти, които ще купят още повече подкрепа за партията Фидес на премиера Виктор Орбан, е добре известна.

Що се отнася до способността на ЕС да изготви съгласувана външнополитическа позиция по отношение на Китай и Хонконг, Унгария използва ветото си, за да спре критиката на китайския натиск върху правата на човека и свободата на медиите в Хонконг.

Унгария и Полша не са изключения. Министерството на финансите на САЩ - а не ЕС - санкционира български политици и лица за корупция и връзки с Русия.

"Ройтерс": Българите приветстват санкциите на САЩ, ЕС кима одобрително

"Ройтерс": Българите приветстват санкциите на САЩ, ЕС кима одобрително

ЕС няма да прилага контрамерки срещу САЩ, а България е най-корумпираната държава-членка, според Transparency International

Това бе въпреки многократните призиви на български съдии и прокурори, адвокати и лица, които водят кампания за прозрачна и независима съдебна система, но бяха игнорирани от ЕС. Ценностите и интересите бяха отхвърлени.

Това, което илюстрира горното - включително "Северен поток", е как демократичните основи на ЕС се оспорват отвътре.

Лесно е да обвиняваме Русия и Китай за подкопаване на единството на Европа, нейните демократични ценности и институции. Томас Халденванг, ръководител на вътрешната разузнавателна агенция на Германия, наскоро предупреди, че руското разузнаване "значително увеличи своята активност" в Германия.

Толкова голяма активност, колкото по време на Студената война. Русия използва агенти, за да се опита да "установи контакт в обкръжението на политиците, вземащи решения ... Методите стават по-груби, а средствата - по-брутални."

Бруно Кал, президент на германската агенция за външно разузнаване, заяви, че Русия и Китай се опитват да "предизвикат дисонанс между държавите от Запада".

Няма по-ясни от тези твърдения. Европа се превръща в детска игрална площадка за руските и китайските интереси, тъй като няколко държави-членки позволяват и на двете да играят и да поставят правителства на ЕС едни срещу други.

Германия, наред с други, може да е водеща в затварянето на тази площадка. Ако това се случи - ако не е твърде късно - ЕС ще бъде в много по-силна политическа и икономическа позиция да се ангажира в световен мащаб.

САЩ създават наказателна коалиция срещу държави, приютяващи хакери

САЩ създават наказателна коалиция срещу държави, приютяващи хакери

Блинкън: Завършването на "Северен поток 2" е свършен факт