САЩ, като част от стратегията си за борба с кибератаките, възнамеряват да създадат международна коалиция, за да изправят пред съда страните, в които живеят хакери. Това съобщи в понеделник държавният секретар Антъни Блинкън, говорейки по време на изслушването на комисията по външни работи на Конгреса, съобщава ТАСС.

"Американското правителство работи по стратегия за противодействие на вирусите с рансъмуер, за да защити по-добре нашите мрежи. Това включва тясно сътрудничество с частния сектор", каза той.

"Това включва изграждането на международна коалиция, която да държи отговорни страни, приютяващи" хакери.

"Президентът на САЩ Джо Байдън, по време на срещата си с руския президент Владимир Путин, ще даде да се разбере, че страните не трябва да участват в прикриването на хакери", каза Блинкън.

Шефът на ФБР обвини Русия, че покровителства престъпните си хакерски групи

Шефът на ФБР обвини Русия, че покровителства престъпните си хакерски групи

Оприличи предизвикателствата от хакерските атаки с тези от 9/11

Настоящата американска администрация смята, че завършването на газопровода "Северен поток 2" всъщност е свършен факт и затова сега води преговори с германските власти за възможни по-нататъшни стъпки по отношение на износа на руски природен газ за Европа и осигуряване на интересите на Украйна, коментира Блинкън.

"На практика физическото завършване на тръбопровода, струва ми се, е свършен факт".

"Сега Германия е на масата за преговори. И ние активно си взаимодействаме с нея, за да проучим какво може и, по мое мнение, трябва да се направи, за да ... гарантира, че транзитните плащания, които Украйна може да загуби на този етап в бъдеще поради факта, че този газопровод ще заобиколи Украйна, че способността на Русия да използва природния газ като инструмент за принуда или като оръжие срещу Украйна или някой друг е премахната."

Той също така предупреди, че САЩ потенциално запазват възможността си да преразгледат решението си да не налагат санкции на Nord Stream 2 AG, която е оператор на проекта за газопровода "Северен поток 2". "Това освобождаване от прилагането на санкции може да бъде оттеглено", коментира американският външен министър.

Путин: "Северен поток" - 2 е готов за пълнене с газ

Путин: "Северен поток" - 2 е готов за пълнене с газ

Захарова: Няма да крия дългоочаквани новини - за всички злобни критици, някой ще добави