Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди, че Русия може да използва енергията като лост за влияние срещу Украйна в спора за планирания германско-руски газопровод "Северен поток 2", информира ДПА.

"Нашата цел остава да гарантираме, че Русия не може да използва енергията като принудителен инструмент, като оръжие срещу Украйна или някой друг в Европа", изтъкна Блинкън след среща с германския външен министър Хайко Маас. Това е първото посещение на Блинкън в Германия като държавен секретар.

"Продължаваме да смятаме, че газопроводът в края на краищата е руски геополитически проект, който застрашава европейската енергийна сигурност и потенциално подкопава сигурността на Украйна и други страни в региона", подчерта още той.

Блинкън обсъжда с Полша действия срещу заплахата "Северен поток 2"

Блинкън обсъжда с Полша действия срещу заплахата "Северен поток 2"

САЩ и Полша чрез НАТО ще противодействат на регионалните и глобални предизвикателства

Визирайки разногласията по този въпрос между Вашингтон и Берлин, Блинкън подчерта: "Германия има различна перспектива. И това се случва от време на време сред приятели."

От своя страна Маас отбеляза, че целта е да се постигнат резултати, "които могат да бъдат подкрепени и във Вашингтон". Има редица възможности и подходи, които се обсъждат, каза той.

Планираното посещение на германския канцлер Ангела Меркел в САЩ през юли ще бъде подходящо време за постигане на резултати, добави германският първи дипломат.

В допълнение към Маас, Блинкън също така искаше да се срещне с германския канцлер и да участва в конференция за либийския конфликт, която се провежда в Берлин.

Украйна продължава борбата си срещу "Северен поток 2", независимо от позицията на Европа

Украйна продължава борбата си срещу "Северен поток 2", независимо от позицията на Европа

Искал да чуе ясно "да" или "не" от Джо Байдън за членството на Украйна в НАТО на Украйна

От години САЩ се противопоставят на изграждането на газопровода в Балтийско море, който трябва да доставя газ от Русия до Германия, заобикаляйки Украйна.

Независимо от това, през май новата администрация на американския президент Джо Байдън частично се отказа от години на американска опозиция на проекта и се отказа от санкции срещу опериращата компания - също от съображения за отношенията с Германия.

Оттогава се водят преговори между Германия и САЩ за това как да се процедира.

Меркел обясни на Байдън позицията си за "Северен поток 2"

Меркел обясни на Байдън позицията си за "Северен поток 2"

И двете страни се застъпват за това Украйна да продължи да транзитира руски газ

По същество въпросът е как да се осигурят дългосрочни приходи за Украйна като предишната транзитна държава, тъй като тя зависи от милиардите руски плащания за пренос на газ. Съответният договор между Русия и Украйна изтича през 2024 г.

Утре Маас и Блинкън планират да подпишат споразумение в Мемориала на убитите евреи в Европа за по-тясно сътрудничество между двете им страни за възпоменанието на Холокоста.

Също днес германският министър на икономиката Петер Алтмайер планира да замине за посещение във Вашингтон.

Меркел планира посещението си в САЩ за 15 юли. Тя се срещна с Байдън предния уикенд за първи личен разговор по време на срещата на ръководителите на страните членки на Г-7 във Великобритания.

Карнеги Европа: "Северен поток 2" е ахилесовата пета на Германия и ЕС

Карнеги Европа: "Северен поток 2" е ахилесовата пета на Германия и ЕС

Ако ЕС иска да е глобална сила, трябва да спре да е игрална площадка за Русия и Китай