Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Киев ще продължи борбата си срещу газопровода "Северен поток 2", независимо от позицията на европейските страни по проекта, съобщава "Ройтерс".

"Северен поток 2" е тръбопровод с дължина 1 200 километра, който вече е завършен на повече от 95 процента и в момента се подготвя за тестване за пускане. Очаква се газопроводът да пренася около 55 млрд. куб. метра газ годишно от Русия директно до Германия под Балтийско море, преминавайки през датски, финландски и шведски води.

Карнеги Европа: "Северен поток 2" е ахилесовата пета на Германия и ЕС

Карнеги Европа: "Северен поток 2" е ахилесовата пета на Германия и ЕС

Ако ЕС иска да е глобална сила, трябва да спре да е игрална площадка за Русия и Китай

На проекта се противопоставят САЩ, както и Полша, Украйна и прибалтийските страни, които настояват, че газопроводът застрашава европейската енергийна независимост. В резултат на това Вашингтон наложи няколко кръга санкции на компании, участващи в "Северен поток 2".

Русия отхвърля твърденията на САЩ като част от нелоялна конкуренция, като добавя, че всички противници на "Северен поток 2" просто се опитвали да осигурят собствените си икономически интереси за сметка на Русия.

Зеленски нарече "Северен поток 2" коз на Русия

Зеленски нарече "Северен поток 2" коз на Русия

"Всичко това се прави, за да няма Украйна следващ договор"

Междувременно Зеленски настоя, че искал да чуе ясно "да" или "не" от американския президент Джо Байдън относно плана за действие за членството на Украйна в НАТО.

Той подчерта още, че САЩ трябвало да предоставят икономическа подкрепа на Украйна.

Зеленски каза също, че Русия отлага среща между него и президента Владимир Путин без ясна причина.

Той отбеляза също, че по-голямата част от руските войски, които бяха струпани през пролетта в райони близо до украинските граници, не са изтеглени.

Зеленски коментира пред АФП Байдън е трябвало да се срещне с него преди Путин. Не очаква двамата президенти да постигнат "конкретен резултат" за продължаващия конфликт между Киев и Москва, тъй като "не е възможно да се вземе решение за Украйна".

Ердоган подкрепи Украйна за Крим и НАТО

Ердоган подкрепи Украйна за Крим и НАТО

Турция зове за деескалация на конфликта в Донбас