Президентът на Украйна Володимир Зеленски смята, че проектът "Северен поток 2" е коз на Русия и се опасява, че в най-близко бъдеще Киев може да остане без договор за транзит на газ за Европа. Той заяви това в интервю за германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", стенограмата от който е публикувана на сайта на президента на Украйна.

"Ако те (Русия) завършат строителството на "Северен поток 2", това ще представлява заплаха за енергийната сигурност на Украйна и Европа. Русия определено ще ни изключи", изтъква Зеленски и припомня, че настоящият договор за транзит на газ изтича след три години.

Байдън: Санкциите срещу "Северен поток 2" биха били контрапродуктивни

Байдън: Санкциите срещу "Северен поток 2" биха били контрапродуктивни

"Контрапродуктивно от гледна точка на нашите европейски отношения"

"Ако завършат техническата страна на "Северен поток 2" тази година, той ще заработи след две или три години. И ние знаем какво ще се случи. Всичко това се прави, за да няма Украйна следващ договор", подчерта украинският държавен глава. 

По думите му за Русия "Северен поток 2" днес е коз. "В действителност те имат кралски флаш в ръцете си, който също е частично подкрепян от Европа", добави Зеленски.

Проектът "Северен поток 2" включва строителството на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра на година от брега на Русия през Балтийско море до Германия. Работата беше спряна през декември 2019 г., след като швейцарската компания Allseas се отказа от полагането на тръбите заради възможни санкции от страна на САЩ. От декември 2020 г. строителството на газопровода беше възобновено след едногодишна пауза. "Северен поток 2" в момента е на 95% завършен.

Работата по „Северен поток 2“ в германски води е възобновена

Работата по „Северен поток 2“ в германски води е възобновена

Ще бъдат положени 2 км тръби…