Санкциите за предотвратяването на завършването на германско-руския газопровод "Северен поток 2" биха били контрапродуктивни. Това обяви американският президент Джо Байдън, цитиран от ДПА.

Байдън настоя, че се противопоставял на проекта от самото начало, но налагането на санкции сега, когато той е почти завършен, би било "контрапродуктивно от гледна точка на нашите европейски отношения", се казва прессъобщение на Белия дом.

Съюзниците на Вашингтон в Европа знаят позицията му по въпроса, добави Байдън.

Ребека Хармс: Ако Русия е замесена в отвличането на самолета, да спрем „Северен поток 2“

Ребека Хармс: Ако Русия е замесена в отвличането на самолета, да спрем „Северен поток 2“

Международен съд за виновните...

Миналата седмица правителството на САЩ официално се отказа от санкциите срещу компанията, която ръководи строителството на спорния газопровод.

Държавният департамент изпрати доклад до Конгреса, в който се казва, че в национален интерес на САЩ било да се откажат наказателни мерки срещу базираната в Швейцария компания Nord Stream 2 AG (контролирана от "Газпром") и нейния германски изпълнителен директор Матиас Варниг, както и още четирима от корпоративните служители на компанията.

Републиканци във Вашингтон обвиниха Байдън, че действията му са от полза на руския президент Владимир Путин.

Работата по „Северен поток 2“ в германски води е възобновена

Работата по „Северен поток 2“ в германски води е възобновена

Ще бъдат положени 2 км тръби…

Германското правителство беше облекчено от новината. Берлин ставаше все по-обезпокоен, че нов старт на американско-германските отношения, след като те се сринаха при бившия президент Доналд Тръмп, ще бъде засенчен от продължаващото разногласие във връзка с газопровода.

Подводният тръбопровод, свързващ Русия и Германия, от години е подложен на остра критика от Вашингтон и някои източноевропейски страни, които смятат, че той ще направи Европа по-зависима от руските енергийни доставки.

Германското правителство обаче отказа да спре проекта, като се аргументира, че той бил търговско начинание.

Газопроводът е почти завършен. В германски води предстои да бъдат завършени 13,9 километра от едната и 16,8 км от другата тръба.

САЩ наложиха санкции на Русия за "Северен поток 2"

САЩ наложиха санкции на Русия за "Северен поток 2"

На кораби и компании