Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три руски организации. Това се посочва в изявлението, публикувано в петък от финансовия отдел.  Те са Федералната държавна бюджетна институция на Морската спасителна служба, Mortransservice LLC и Фонда за топлинна и електроенергия в Самара.

Украинският парламент настоява САЩ да блокират "Северен поток 2"

Украинският парламент настоява САЩ да блокират "Северен поток 2"

Да се спре напълно и необратимо "енергийното оръжие" на Русия и "санкции за всички участници"

В същото време Koksokhimtrans LLC, което вече е в санкционните списъци на САЩ във връзка със ситуацията в Украйна, също беше добавено към списъка за тръбопровода в процес на изграждане. Това означава, че ако дадена организация бъде премахната от ограниченията в рамките на един от тези списъци, ограниченията ще продължат да действат срещу нея в рамките на другия.

Американските санкции засягат само онези дейности на Федералната държавна бюджетна институция "Морска спасителна служба", която е свързана само с тръбопроводите "Северен поток - 2" и "Турски поток", съобщи Министерството на финансите.

Съединените щати също така решиха да добавят към своите санкционни списъци 13 руски кораба, участващи в проекта. Те са "Академик Черски", "Артемида Офшорна", "Бахтемир", "Балтийски изследовател", "Финвал", "Капитан Беклемишев", "Мурман", "Нарвал", "Сивуч", "Спасител Карев", "Умка", "Владислав Стрижов" и " Юрий Топчев".

В сряда вечерта държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън потвърди, че Вашингтон е отказал санкциите срещу оператора на "Северен поток 2", Nord Stream 2 AG и неговия изпълнителен директор Матиас Уорниг. Според ръководителя на Държавния департамент това решение е в националните интереси на САЩ.

Байдън отменя санкции срещу "Северен поток 2" и съюзник на Путин

Байдън отменя санкции срещу "Северен поток 2" и съюзник на Путин

Германия е доволна, Русия е доволна, в доклад до Конгреса пише - "Отмяната на санкции е в национален интерес на САЩ"

В същото време Вашингтон реши да приложи ограничителни мерки срещу редица руски участници в изграждането на газопровода.

Припомняме, че в петък, депутатите от украинския парламент призоваха за използване на всички законодателни инструменти, главно санкции, за спиране на строителството на "Северен поток 2", апел до Камарата на представителите и Сената на Конгреса на САЩ.

Киев заявява, че действа за укрепване на енергийната сигурност на Украйна и Запада. Според украинската страна целта на газопровода е да създаде механизми за натиск върху Украйна с оглед на факта, че газопроводът заобикаля нейната територия.

Убеждават американските си колеги, че продължаването на строителството на "Северен поток 2" ще допринесе за ескалация в Донбас.

Украински депутати изразиха загриженост, че "докладът на Конгреса, представен от Държавния департамент на САЩ на 19 май и предложените допълнителни санкции не предвиждат мерки срещу ключовата компания на участника в "Северен поток 2", Nord Stream AG. Убедени сме, че единственият дългосрочен механизъм, гарантиращ, че Русия не използва "Северен поток 2" като енергийно оръжие, е пълно блокиране на възможността за неговото завършване и въвеждане в експлоатация", се казва в документа.

Разкриха плановете на САЩ как да забавят "Северен поток 2"

Разкриха плановете на САЩ как да забавят "Северен поток 2"

Удрят със санкции още четири кораба, участващи в строителството