Администрацията на Байдън се отказа от санкции срещу компания, изграждаща спорния газопровод между Русия и Германия, съобщава БиБиСи. 

САЩ също премахнаха санкциите срещу ръководно лице - съюзник на Владимир Путин - който ръководи фирмата зад проекта "Северен поток 2".

Този ход е в доклад за руските санкции, предоставен на Конгреса от Държавния департамент. Критиците твърдят, че тръбопроводът е основна геополитическа награда за Кремъл. Проектът, който ще отвежда газ от руската Арктика под Балтийско море до Германия, вече е завършен с повече от 95%.

Докладът на Държавния департамент отбелязва, че "Северен поток 2" АД и неговият главен изпълнителен директор Матиас Варниг, бивш офицер от разузнаването в Източна Германия, са участвали в санкционирана дейност.

Но заключението е, че в национален интерес на САЩ е отмяната на санкциите.

Държавният департамент също наложи санкции срещу четири руски кораба, участващи в изграждането на "Северен поток 2", въпреки че критици заявиха, че това няма да е достатъчно за спиране на тръбопровода.

По-рано президентът Джо Байдън заяви, че се противопоставя на проекта за 11 млрд. долара. Неговият държавен секретар Антъни Блинкън заяви по време на изслушването си за потвърждение, че е "решен да направи всичко възможно, за да предотврати това завършване" на "Северен поток 2".

Германия даде зелена светлина за "Северен поток 2" във водите си

Германия даде зелена светлина за "Северен поток 2" във водите си

Работата в датски води е към своя край

В сряда американският висш дипломат се срещна с руския си колега на международна среща на върха в Исландия.

Външният министър Сергей Лавров заяви, че Русия и САЩ имат "сериозни различия", но трябва да работят заедно "в сфери, в които нашите интереси се сблъскват".

Блинкън заяви, че Байдън иска "предсказуеми, стабилни отношения с Русия".

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че съобщенията за предстоящото отмяна на санкции на САЩ са "положителен сигнал". А заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков бе цитиран от държавната агенция ТАСС като приветства "шанс за постепенен преход към нормализиране на нашите двустранни отношения".

Германските власти също приветстваха отмяната на санкциите като "конструктивна стъпка" от администрацията на Байдън.

Външният министър Хайко Маас заяви пред репортери: "Това е израз на факта, че Германия е важен партньор за САЩ, на когото може да разчита в бъдеще."

Но Юрий Витренко, изпълнителният директор на украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз", заяви, че Киев ще притисне Вашингтон да наложи санкции за спиране на газопровода. Витренко каза, че "Северен поток" е най-"опасният геополитически проект на Русия".

Решението на администрацията на Байдън бе критикувано от член на собствената му партия, председател на комисията по външни отношения на Сената Боб Менендес.

Демократът от Ню Джърси заяви в изявление: "Призовавам администрацията да продължи със санкциите, предвидени от Конгреса." Той добави, че не е видял "как днешното решение ще ускори усилията на САЩ за противодействие на руската агресия в Европа".

Републиканците от Конгреса на САЩ също осъдиха отказа.

Джим Риш, висшият републиканец в комисията по външни отношения на Сената, заяви, че това е "подарък за Путин, който само ще отслаби лоста на Съединените щати преди предстоящата среща на върха Байдън-Путин".

Майкъл Маккол, най-високопоставеният републиканец от Камарата на министрите на външните работи, заяви: "Ако на режима на Путин бъде позволено да завърши този тръбопровод, това ще бъде, защото администрацията на Байдън е избрала това да се случи. Това е руски проект за злонамерено влияние, който заплашва да задълбочи енергийната зависимост на Европа от Москва, да направи Украйна по-уязвима от руската агресия и да предостави милиарди долари на касата на Путин."

Анализатори твърдят, че американският президент не е склонен да рискува трансатлантически разрив с Германия в момент, когато се опитва да се свърже с европейските съюзници.

Републиканци и демократи в сената на САЩ подкрепят среща Байдън-Путин

Републиканци и демократи в сената на САЩ подкрепят среща Байдън-Путин

Сенатор: Каквито и претенции да имаме към Путин, той има много ядрени оръжия