Германска надзорна агенция даде зелена светлина за 2-километрова част от газопровода "Северен поток 2" да бъде положена в германски териториални води, съобщава ДПА.

Федералната морска и хидрографска агенция (BSH) разпореди незабавното изпълнение на спорно разрешително, издадено през януари, което позволи да се прокара тръбата по морското дъно в изключителната икономическа зона на Германия. След това ще трябва да се свърши повече работа, за да се закрепи тръбопроводът постоянно на място.

В Германия призоваха за мораториум върху "Северен поток 2"

В Германия призоваха за мораториум върху "Северен поток 2"

Няма напредък в преговорите между правителствата на Германия и САЩ по въпроса

"Северен поток 2", който ще доставя руски газ в Европейския съюз чрез терминал в Германия, все още се изгражда в датски води, но работата там е към своя край.

Германският съюз за опазване на природата и биологичното разнообразие и Германската асоциация за екологична помощ предприеха правни действия за спиране на строителството до края на май, като се позоваха на въздействието върху почиващите мигриращи птици.

От януари досега не е извършена никаква работа, уточни германската агенция, чието седалище е в Хамбург.

В Германия имат намерение "Северен поток 2" да бъде пуснат бързо в експлоатация

В Германия имат намерение "Северен поток 2" да бъде пуснат бързо в експлоатация

Германия се стремяла към тясно взаимодействие с Русия

Но тя може да започне в края на май и да продължи до края на септември, време, когато чувствителните периоди на почивка на птиците няма да бъдат засегнати, отбелязаха от BSH.

"След внимателно претегляне на всички интереси, които трябва да бъдат взети под внимание, това споразумение е необходимо за 2-километрово полагане, така че газопроводът, както е предвидено от строителя, да бъде поставен на морското дъно в германската (изключителна икономическа зона) до по-нататъшно строителство", посочиха от агенцията.

"Северен поток 2" е завършен до голяма степен, с изключение на участъци в германски води.

Подводният газопровод е подложен на остра критика от Вашингтон, който смята, че той ще направи Европа по-зависима от руските енергийни доставки.

Меркел отсече: Германия взе решение в полза на "Северен поток 2"

Меркел отсече: Германия взе решение в полза на "Северен поток 2"

Газът по "Северен поток 1" не бил по-лош от транзитния газ от Украйна